Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
C3 Living
C3 Living
02 juni 2017

C3 Living: Crowdfunding voor Tiny Houses

C3 Living is het eerste vastgoedproject dat op het crowdfundingplatform Oneplanetcrowd is gelanceerd. Met 24 woonunits wordt duurzaam en zelfvoorzienend wonen bereikbaar. Hiervoor wil C3 Rent BV € 636.000 financieren met behulp van crowdfunding (€ 26.500 per unit). Crowdfunders krijgen een rente van 5 procent aangeboden met een looptijd van 9 jaar.

De woningen worden volledig duurzaam en demontabel geproduceerd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeenten Almere en Emmen plaatsen als eersten 120 van deze betaalbare eenpersoons-huurwoningen.

C3 Living boogt dus al op praktijkervaring.

+ Zeven units zijn reeds geplaatst bij Zorginstelling Dichterbij. Hier zijn mensen met een licht verstandelijke handicap gehuisvest. Hiervan zijn er 6 geplaatst in Oostrum en 1 in Horst. Huurcontract 24 maanden. Zorginstelling Dichterbij heeft een optie tot koop na de exploitatietermijn voor alle zeven units. Cliënten zijn zeer tevreden net als de zorginstelling Dichterbij, de C3 Living woningen geven de cliënten een gevoel van eigen bezit en waardigheid. Huurprijs € 500 per unit per maand (inclusief BTW).

+ Vier units voor Rendiz Zorg bij Kinderboerderij Hagerhof in Venlo. Huurcontract 10 jaar. Huurprijs € 500 per unit per maand (inclusief BTW). Inmiddels is de vergunning van de gemeente Venlo binnen. In deze woningen zal GGZ instelling Vincent van Gogh cliënten onderbrengen. Als onderdeel van hun therapie kunnen deze cliënten meewerken in Hagerhof. Rendiz Zorg huurt de units van C3 Rent en neemt vervolgens de huisvesting van de GGZ cliënten op zich. De GGZ cliënten zijn in behandeling bij het Vincent van Gogh instituut een instelling met verzorgingsgebied in Noord-Brabant en Limburg met meer dan 8.000 cliënten.

+ Twaalf units te Emmen. Hiertoe loopt de vergunningsprocedure bij de gemeente Emmen. Deze units zijn bestemd voor rechtstreekse verhuur aan particulieren (woonurgenten). Looptijd contract 10 jaar. Huurprijs € 498 per unit per maand (inclusief BTW). In deze units worden 6 statushouders gehuisvest en 6 particuliere huurders. De toewijzing en de huurinkomsten van de statushouders lopen via Gemeente Emmen, waarmee het financieel risico is afgedekt. Voor de overige woningen bleek uit overleg met de buurtbewoners dat er ruime vraag is naar kleinere huisvesting als toevoeging aan de wijk.

In totaal omvat de portefeuille op dit moment 295 woonunits, waarvan het grootste gedeelte bestemd voor de verhuur. In Almere is een akkoord bereikt over huur van grond voor 15 jaar. Op deze locatie worden 48 woonunits geplaatst, een tweede locatie in Almere is goed voor 60 woonunits. Daarmee is C3 op weg om onze ambitie van 250 units voor het eerste jaar te realiseren, staat op de website van Oneplanetcrowd, die in deze samenwerkt met DGI Europe.

Door het bundelen van kennis van de twee partijen wordt de vastgoedmarkt bereikbaar voor particuliere investeerders en krijgen vastgoedontwikkelaars toegang tot de benodigde financiering. Vastgoedprojecten hebben als voordeel dat toekomstige geldstromen, zoals bijvoorbeeld de huurinkomsten, relatief goed te voorspellen zijn. Het financieel risico is daardoor veelal lager dan crowdfunding van MKB-bedrijven.

Met haar kennis en ervaring binnen de vastgoedsector voorziet DGI de crowd, met een gedegen analyse, van de juiste informatie om het risico en rendement te kunnen beoordelen.

Peer de Rooij, Manager Business Development: “Duurzaamheid, innovatie en nieuwe manieren van financieren en investeren zijn niet alleen dé thema’s binnen vastgoedontwikkeling, maar creëren ook een waardevolle toekomst voor bedrijven, mens en maatschappij. Door de samenwerking met Oneplanetcrowd zijn we ervan overtuigd dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van een duurzame en toekomstbestendige leefomgeving”.

Oneplanetcrowd biedt ondernemers een grote, actieve en betrokken crowd die gaat voor financieel én maatschappelijk rendement. Maarten de Jong, Commercieel Directeur: “Met C3 Living als eerste project laten we direct zien dat we ook met vastgoed, naast een financieel rendement, een grote maatschappelijke impact kunnen realiseren: met 636.000 euro van de crowd kunnen 24 volwaardige éénpersoonswoningen geplaatst, geheel geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.

 

Hier de crowdfundingsactie van Oneplanetcrowd voor C3 Living