Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Boom op kerkhof
Boom op kerkhof
29 oktober 2012

1 boom goed voor 1 jaar energie aan 1 huishouden

 

Makkelijk te onthouden. De 100 zieke bomen bij de Amercentrale van Essent zijn goed om 100 gezinnen 1 jaar van groene energie te voorzien. Dat is dus 1:1.

Essent gaat de honderd zieke bomen kappen op het terrein van een van haar centrales, en er daarna groene stroom van maken. De bomen bij de Amercentrale in Geertruidenberg moeten weg omdat ze zijn aangetast door de horzelvlinder. Voor de veiligheid van zowel de installaties als de medewerkers van de centrale worden ze de komende maanden daarom gekapt.

Het gaat om ongeveer 100 populieren. Essent verwacht dat de kap ervan zo’n 325 ton hout oplevert. Zowel de stam, schors, takken, als het loof van de populieren zullen worden verbrand. Dat gebeurt niet in de Amercentrale zelf, maar in een andere centrale van Essent, de bio-energiecentrale in Cuijk. Deze centrale is er speciaal voor gebouwd om groene stroom te maken uit natuurlijke reststoffen zoals snoeihout uit plantsoenen, maar vooral ook schors en ander afval van de nabijgelegen timmerfabrieken.

De eerste test met ‘verse biomassa’ die energiebedrijf Essent begin dit jaar deed in haar biomassacentrale in Cuijk is geslaagd. Uit onderzoek blijkt dat ook bermgras en papierslib geschikt zijn voor het opwekken van duurzame elektriciteit. Het energiebedrijf deed het onderzoek in het kader van de ontwikkeling van de biobased economy. Dat is een economie die draait op groene grondstoffen, niet alleen voor energie-opwekking, maar ook voor productie.

“We willen de innovatieve principes van de biobased economy, zoals optimale benutting van reststromen, lokaal in de praktijk brengen. Wat we nu in Cuijk willen doen, kan op termijn grootschalig en landelijk worden toegepast”, vertelt Mira Huussen, directeur New Energy bij Essent.

Eerder dit jaar sloot Essent hierover de Green Deal ‘Cuijk 2.0’ met minister Verhagen van Economie, Landbouw en Innovatie. De 2.0 slaat op de herlanceringv van deze houtgestookte centrale. Essent zoekt ook in Canada en Noord-Amerika naar hout van duurzame afkomst. Het verbranden van hout is CO2-neutraal, zeker als er na kap weer onmiddellijk wordt aangeplant.

Essent over kap bij Amercentrale

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier