Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Anniek Mauser, foto P+
Anniek Mauser, foto P+
12 september 2014

4 Hollandse wereldtoppers in DJSI 2014

Unilever, AkzoNobel, AirFrance-KLM en de ING Groep. Alweer zijn ze wereldleider op de duurzame Dow Jones Sustainability Index (DJSI).

De DJSI is jaarlijkse lijst van de duurzaamste bedrijven, geselecteerd door Wall Street en RobecoSAM.

Ook andere Nederlandse bedrijven doen het goed in de duurzaamheidsindex van Dow Jones. Onder andere DSM, Ahold en KPN zijn er terug te vinden.

Unilever is terug als leider in de sector Food, Beverage and Tobacco. Het voedingsmiddelenconcern heeft zich dit jaar met name ingezet voor duurzamere verpakkingen, zoals de nieuwe lijn okselsprays, maar ook voor gezondere producten. Het concern investeert daarnaast veel in de vermindering van de CO2-uitstoot en verlaging van de milieu-impact. Daarover meer in het tijdschrift P+, een gesprek daarover met Anniek Mauser.

AkzoNobel staat voor het derde achtereenvolgende jaar op de eerste plaats in de sector Materials. Volgens de DJSI die de lijst in samenwerking met RobecoSAM samenstelde, onderscheidde het concern zich het afgelopen jaar opnieuw door een continue inspanning te leveren op het gebied van duurzaamheid. AkzoNobel presteerde op ieder onderdeel het best.

AirFrance-KLM staat net als vorig jaar op de eerste plaats in de sector Transportation, vooral vanwege investeringen in biobrandstof en de goede communicatie met klanten. ING is volgens het rapport sinds de financiële crisis van 2008 veel transparanter geworden in zijn bedrijfsvoering. De bank bracht daarnaast de investeringen in de steenkoolindustrie terug. Dat leverde ING in de categorie Diversified Financials de titel Industry Sector Leader op.

Al 15 jaar lang bepaalt de DJSI welke bedrijven een plaats verdienen in de invloedrijke index. De DJSI vergelijkt ondernemingen onderling op hun milieu-, sociale en economische prestaties. De gegevens die bedrijven zelf aanleveren, dienen als basis. Dit jaar telde voor het eerst transparantie in de belastinguitgaven mee.

Uit een eerdere enquête bleek dat meer dan de helft van de duurzaamheidsexperts twijfels heeft bij de Index. Toch is de DJSI voor beleggers die duurzaamheid meenemen in hun beslissingen een belangrijke leidraad. Sommige concerns baseren er zelfs hun bonusbeleid voor bestuurders op, hoewel Shell daar na korte tijd toch weer van af zag.

Meer over de DJSI-uitslag