Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
dooi strooi
dooi strooi
09 februari 2012

Dooi Strooi: milieuvriendelijk sneeuw en ijs ruimen

Ze komen als geroepen: de emmertjes Dooi Strooi van milieuvriendelijke bouwmarkt Eco-Logisch. Het is  milieu–, materiaal-, en vegetatievriendelijk en verwijdert ijs, ijzel en aangedrukte sneeuw.

Terwijl Nederland zich voorploetert door sneeuw en ijs, een haperend openbaar vervoer en de niet aflatende stroom nieuwsberichten rondom de Elfstedentocht, maken de mannen van Eco-Logisch zich voorlopig nog geen zorgen over de kou. Want zij hebben Dooi Strooi.

Even voor de duidelijkheid: Dooi Strooi is heel iets anders dan gewoon zout, zegt Bart de Vries van Eco-Logisch: “Zout verlaagt het vriespunt, terwijl dit in aanraking met water de temperatuur doet stijgen en zo het ijs doet smelten en losmaakt van de ondergrond. “

En er zijn nog meer voordelen, zegt De Vries: “Zout werkt maar tot -7 graden Celcius, maar dit werkt tot -50. Zo maakt het ook klompen ijs los: het smelt door de warmteontwikkeling door het ijs heen. Zo kan je grote stukken ijs makkelijk verwijderen of verschuiven.” Omdat het milieu–, materiaal- en vegetatievriendelijk is,  tast het de planten niet aan en geeft het geen zoutschade aan gebouwen. En nog beter: het werkt preventief: “Het weet aanvriezing gedurende 12 tot 24 uur te voorkomen.”

Waar de werking van pekel en zout stopt, gaat Dooi Strooi verder, vertelt De Vires: “Het smelt 150 maal zijn eigen gewicht aan ijs en werkt 30 maal sneller dan pekel en zout.” Het is speciaal voor de dienstensector en de schoonmaakbranche ontwikkeld en kan zowel handmatig als mechanisch worden aangebracht.

Een emmer van tien kilo Dooi Strooi kost € 32.37.

Website van eco-logisch.nl

Tekst Marianne Lamers

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier