Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
floaty drijvend beton
floaty drijvend beton
11 maart 2013

AB Concrete design: Drijvende betoneilanden

 

 

Het moest maar weer eens lente worden. Lekker zwemmen en dan even rusten op een drijvend Duits betoneiland. Als Wiedergutmachung voor al die vreselijke betonnen bunkers in het landschap.

Dit beton is ecologisch. MC-Bauchemie leverde een materiaal dat tijdens het maken geen bijproducten opleverde. Wat er aan restmaterialen was, kon worden gerecycled. Het beton heeft geen invloed op de natuur: er komen geen ongewenste stoffen vrij in het water. MC-Bauchemie belooft dat ook dit Duitse beton wel een paar jaartjes mee kan: “Het is extreem langdurig en permanent.”

Het design doet ook heel natuurlijk aan, met ronde vormen. Het zou zo bedacht kunnen zijn door een antroposoof, die ook bij voorkeur rechte hoeken vermijdt.

Dat het zware betonlichaam ‘Floaty’ drijft, is gebaseerd op een natuurwet. Archimes maakte er de bekende stelling van: “De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas.” Zo zit dat dus.

Het drijvende betonlichaam zit aan een zwaarder betonblok verankerd, op de bodem van het meer of plas. Een touw zorgt ervoor dat het drijvende eiland niet door de wind naar de Noordpool wordt geblazen, of ergens tegen de dijk bij Stavoren.

Het ontwerp is van twee jonge ontwerpers, die het idee uitwerkten voor hun afstudeerproject in 2012. Anita Boldol en Laszlo Hundssa-Kimmel werden daarbij bijgestaan door een scheepsbouwer en door een product-ingenieur. “Beton is echt mijn materiaal”, laat Anita weten, die zich vestigde in Budapest. Haar zakenpartner met de Hongaarse naam zit daarentegen weer in Duitsland, in de plaats Miesbach.

Om ervoor te zorgen dat het beton niet alsnog zinkt als er zwemmers op klauteren, is voor wat extra drijfvermogen gezorgd. Er kunnen maximaal 4 mensen op een betoneiland van 1,7 meter doorsnee klimmen en 8 op een betoneiland van 3,2 meter. Er zijn ook nog tussenmaten voor 6 en 7 personen. Het betoneiland is dus zowel geschikt voor kleinere vijvers, als voor grotere plassen en meren. Als het buiten 30 graden is, en de beton wordt heet, kan het makkelijk gekoeld worden door er een handje water overheen te scheppen. De toplaag van de Floaty neemt water op.

Het aardige is dat dit drijvende beton ook als basis kan dienen voor het plaatsen van zonnepanelen. Een drijvend zonnepaneelpark ligt in het verschiet. Er zijn ook Floaty’s waar planten in kunnen groeien, waardoor drijvende planteneilanden in een vijver ontstaan.

Website van AB Concrete design