Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Desert
Desert
08 februari 2015

Alle ambtenaren Dubai op biodiesel

Alle ambtenaren in Dubai gaan op biodiesel rijden. De biobrandstof wordt lokaal uit bakolie geproduceerd.

De hoofdstad van het emiraat heeft een overeenkomst gesloten met de biobrandstoffenproducent Neutral Fuels. Al sinds 2009 wordt biodiesel in de Verenigde Arabische Emiraten geproduceerd. Neutral Fuels is ook actief in Australië, HongKong, China en Zuid-Afrika.

Anders dan de meeste andere Arabische staten heeft Dubai beperkte olie- en gasvoorraden - ook al zullen zelfs de rijkste fossiele bronnen deze eeuw uitgeput raken. Het land is voor zijn inkomsten afhankelijk van de financiële dienstverlening, een nieuwe sector.

Het stadsbestuur wil Dubai de komende dertig jaar volledig verduurzamen. Daarvoor zijn onder meer maatregelen genomen voor verantwoord gebruik van energie en brandstof, en duurzaam transport.

In de hele stad heeft Neutral Fuels herbruikbare containers staan waar bedrijven en particulieren hun bakolie kunnen inleveren. Het concern verwacht miljoenen liters per jaar te verwerken. Dat is ruim voldoende voor het wagenpark van de ambtenaren van Dubai.

In Nederland zijn de verwachtingen over het omzetten van frituurvet naar brandstof, om zo de CO2 –uitstoot te verminderen, inmiddels redelijk getemperd.

In ons land is gebruikt frituurvet inmiddels al duurder dan nieuw vet. Dat maakte P+ eerder bekend, op basis van de ervaringen een accountantskantoor in Bussum, dat de eigen biodieselinstallatie verruilde voor zonnepanelen. Enkele weken geleden bevestigde hoogleraar Louse Vet dat de prijs van frituurvet inmiddels niet meer rendabel is, door de hoge vraag. De KLM liet weten dat voor de eigen biofuel in de VS oud frituurvet ingekocht wordt.

Persbericht Neutral Fuels

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier