Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Dubai solar
Dubai solar
06 mei 2016

Zonne-energie nu goedkoper dan steenkool

Het bouwen van een energiecentrale met zonnepanelen levert inmiddels goedkopere stroom op dan een kolencentrale. Bij een project  in Dubai deze week bedraagt de kostprijs van zonne-energie nog maar 2,99 dollarcent per Kilowattuur.

Deze recordprijs is alweer 15 procent lager dan de vorige lage prijs.  De prijs ligt inmiddels een-derde onder de kosten van energie die door een nieuwe kolencentrale in hetzelfde Dubai wordt opgewekt.

De prijs werd betaald tijdens een veiling tussen aanbieders voor de 800 megawatt van de Dubai Electricity & Water Authority. De prijs is maar liefst 15 procent lager dan het eerdere record dat vorige maand in Mexico werd bereikt. In een staatje op de website van Bloomberg is een duidelijk dalende lijn te zien, met een prijs per Kilowattuur die in januari 2015 nog 6 dollarcent bedroeg, tot de duik onder de 3 dollarcent nu.

De prijsoorlog wordt ook gedreven door de overcapaciteit van zonnepanelen. Inmiddels is de grootste ontwikkelaar, SunEdison Inc, al omgevallen. De strijd lijkt nu te gaan tussen traditionele energie-maatschappijen, die hun portefeuille willen verbreden. Marktaandeel is dan belangrijker dan de hoogste winst.

In een jaar tijd zijn de prijzen voor zonne-energie met 50 procent gedaald, stelt Bloomberg New Energy Finance.

“De biedingen laten zien dat bieders bereid zijn om een risico te nemen om de goedkoopste leverancier van zonnestroom te kunnen zijn”, zegt Jenny Chase, head of solar analysis Bloomberg.

Het bod voor het zonneproject is een derde lager dan de prijs voor elektriciteit die per 2020 wordt gegenereerd door een nieuwe kolencentrale in Dubai.

Bloomberg toont prijsverlaging solar aan