Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Repair Cafe Plus
Repair Cafe Plus
19 februari 2016

1000 Repair Café’s wereldwijd

Nog een paar weken, dan zijn er 1000 Repair Café’s, over de hele wereld verspreid. In Nederland zelf komen er café’s bij waar mensen met een beperking spullen die stuk zijn herstellen.


Het is sinds 2009 ongelooflijk snel gegaan met dit non-profit initiatief van Martine Postma. Haar idee om met vrijwilligers kapotte elektrische apparaten te repareren vond in Nederland onmiddellijk weerklank. Maar wie had zeven jaar geleden gedacht dat er daarna uit de hele wereld verzoeken zouden binnenstromen om een Repair Café’s te beginnen. Inmiddels staat te teller op 982 plaatsen waar je met spullen terecht kan.

Medewerkster Nina bevestigt dat een een ‘kwestie van weken’ is of het getal van 1000 wordt bereikt. “Er komen elke dag aanvragen binnen. Het laatste Repair Café’s werd in India geopend, in Bangalore. Maar ook in Canada en in Australië gaat het heel hard.” Een wereldkaart op de website toont alle vestigingen en die zijn inderdaad overal te vinden van Osaka in Japan tot Santiago in Chili.

Was Repair Café’s een bedrijf geweest, dan was Martine Postma inmiddels CEO van een multinational. Maar dat is nooit de bedoeling geweest. Haar initiatief is een stichting en zoveel veel geld gaat er niet in om. Voor een starterspakket wordt een richtbedrag van 49 gevraagd, maar wie zich dat niet kan veroorloven betaalt minder. Belangstellenden die een Repair Café willen beginnen kunnen een starterspakket kopen, met daarin een handboek een logo en een aanwijzingen die nodig zijn om succesvol mensen te kunnen helpen die het zonde vinden om iets wat stuk is bij het oud vuil neer te zetten.

Uit Nederland zelf komt deze week bovendien een bijzondere vernieuwing van het concept. In het Repair Café Plus zitten straks mensen met een beperking die reparaties uitvoeren.Net als het 'gewone' Repair Café is dat een repareerbijeenkomst voor en door buurtgenoten, maar dan met bijzondere aandacht voor vrijwilligers uit specifieke doelgroepen, zoals mensen met een psychiatrische aandoening, niet-aangeboren hersenletsel of een lichamelijke beperking. 
 
"Ook in deze groepen zitten mensen met nuttige reparatiekennis", vertelt Postma, zelf oud-journaliste. "Zij kunnen met een paar kleine aanpassingen vaak uitstekend meedraaien in het Repair Café. In het nieuwe startpakket hebben we op een rijtje gezet welke dat zijn, en waar je verder op moet letten als je een Repair Café gaat organiseren met deze doelgroepen." Het draaiboek kan worden gebruikt door welzijnsinstellingen, zorginstellingen, cliënten met een zorgindicatie en reguliere vrijwilligers die met elkaar willen samenwerken.

Het allereerste Repair Café Plus is ontstaan in Friesland. Aanleiding waren hervormingen in de zorg. Zorginstellingen De Noorderbrug en MindUp en welzijnsstichting Timpaan Welzijn, alle gevestigd in Sneek, zochten een manier om voor hun doelgroep activiteiten op het gebied van dagbesteding te organiseren, buiten het reguliere circuit. Het Repair Café sloot aan bij hun wensen en ideeën.

Het Repair Café Plus-startpakket kan worden besteld in de webwinkel van Stichting Repair Café. Daar is ook het boek van Martine Postma zelf te koop, met de titel: ‘Weggooien? Mooi niet!” Ook dat kost geen bergen met geld: 16,95 euro.