Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
stortvloed duurzame beleggingsfondsen, foto iStock
stortvloed duurzame beleggingsfondsen, foto iStock
15 januari 2017

300 nieuwe duurzame beleggingsfondsen

In totaal kwamen er in 2016 in Europa niet minder dan 101 nieuwe duurzame beleggingsfondsen voor particulieren en institutionele beleggers bij. Het jaar daarvoor kende ook al een stortvloed van 96 nieuwe fondsen met duurzame kenmerken. En het jaar daarvoor, 2014, regende het ook al 92 fondsen. Bij elkaar opgeteld zijn het er bijna 300 in drie jaar: 289 om precies te zijn.

Zo’n enorme aanwas roept de vraag op: verwatert het duurzaam beleggen niet? Zijn al deze fondsen wel even groen? Niet dus. Zelfs fondsen die van Morningstar het hoogste aantal 'globes' voor duurzaamheid krijgen, investeren namens de beleggers het meeste in een Amerikaans oliebedrijf. Daarover gaat deze P+ SPECIAL, onder de titel: Stortvloed duurzame beleggingsfondsen.

De stelling in deze analyse van Marleen Janssen Groesbeek en Jan Bom: het is geweldig nieuws dat duurzame beleggingsfondsen eindelijk het zijweggetje hebben verlaten en de snelweg zijn opgereden. Dat heeft echter een keerzijde. Als de grootste gemene deler van de beleggers bediend moet worden, dan verwatert automatische het kritische gehalte van duurzaam beleggen.

Kritische vraag: moeten de criteria voor duurzaam beleggen herzien worden? Wat zijn de initiatieven op dit gebied? Welke beleggingsfondsen sluiten wel heel streng bepaalde bedrijven uit? Wat was hun rendement vorig jaar en over langere periode gemeten?

Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met de ASN Bank. De PDF is gratis te downloaden vanf de website van P+.

Download hier de P+ SPECIAL 'Stortvloed duurzame beleggingsfondsen' 

 

Downloads

Meer info download je hier:

Special Duurzame Beleggingsfondsen (1636 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier