Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
DJ100 logo
DJ100 logo
13 september 2013

Duurzame Jonge 100 nu al op de helft

De eerste 50 genomineerden voor de Duurzame Jonge 100 zijn er zowat. En dat in 10 dagen tijd. P+ is de eerste mediapartner.

De Duurzame 100 van Trouw is inmiddels een begrip, zeker in duurzaamheidsland. De lijst maakte Marjan Minnesma tot Duurzaamheidskoningin, een rol die ze elk jaar symbolisch bevestigt met het uitspreken van een Duurzame Troonrede. De lijst liet de spectaculaire opkomst zien van Paul Polman van Unilever, met zijn CSR-manager Anniek Mauser vorig jaar als hoogste binnenkomer.

De jury beloont vooral daadkracht, getoond in het jaar dat aan de stemming vooraf gaat. Toch is het voor jongeren lastig concurreren. Iemand van 40, 50 jaar die aan de top staat van een internationale organisatie heeft meer ‘historie’ opgebouwd en een veel groter relatienetwerk. Ook al proberen juryleden er alles aan te doen om jongeren te stimuleren en soms zelfs te bevoordelen, het blijft lastig concurreren op basis van ‘inspirerende initiatieven’, ‘ideeën’ en ‘opstartende ondernemingen’. 

Eind vorig jaar, na het verschijnen van de nieuwe lijst van de Duurzame 100, vond een groepje jonge vrouwen het wel genoeg geweest. Inmiddels hebben Talitha Muusse, Anne Walraven, Marjan Kloosterboer en Eva Gies een website in de lucht, waar sinds 3 september een steeds langere lijst genomineerden op staat. Binnen 10 dagen is de lijst al bijna voor de helft gevuld met kandidaten. De grootste leveranciers zijn de sectoren duurzame energie / energiebesparing en de sociaal ondernemers en innovators, de eerste met 9 namen, de tweede groep levert er 10. Alleen ‘mensenrechten’ en ‘eerlijke handel’ blijven achter. Daar moeten de eerste namen nog voor binnenkomen. Desalniettemin zijn de initiatiefneemsters heel erg blij met deze superstart.

Eva Giessen: "Als we in dit tempo doorgaan, zitten we over een week of wat al op de 100 genomineerden. Dan mag de jury gaan kiezen. Een jury die trouwens voor de helft uit de doelgroep zelf bestaat, voor de andere helft uit mensen als Marjan Minnesma."

Om een voorbeeldje te geven. Bij de eerste genomineerden zagen we ook Paulette van Ommen staan, senior adviseur Corporate Responsibility bij EY, voorheen bekend als adviesbureau Ernst & Young. Voor Paulette geldt wat voor veel meer ‘Professional Passionates’ geldt, die werkzaam zijn bij een groot concern. Het zijn hun leidinggevenden die de eer in ontvangst mogen nemen.

Sinds wij Paulette een aantal jaren geleden zijn gaan volgen, viel ze ons op door haar enorme daadkracht en vasthoudendheid. Op de dag van de Duurzaamheid is EY inmiddels hofleverancier van sprekers, aanwezigen en activiteiten. Onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende werkte ze intern hard mee aan de totstandkoming van de Dutch Sustainable Growth Coalition, een groep van acht Nederlandse multinationals die samen op zoek zijn naar wegen om hun traditionele businessmodel te verduurzamen. Binnenkort verschijnt een publicatie van deze groep over de rol van Corporate Governance, waar Paulette zelfs de leading auteur van is. Het belooft een publicatie te worden die wereldwijd voor leiders, bedrijven, NGOs, universiteiten en andere fora geraadpleegd gaat worden.

En toch… Bij succes zal het vooral het succes voor Jan Peter Balkenende zijn. Het is de oud-premier gegund, maar toch jammer dat een jonge doorzetter als Van Ommen ook niet de credits krijgt die ze verdient. Met haar zijn er nog vele tientallen andere Young Potentials bij grotere en kleinere ondernemingen die hun schouders onder MVO zetten maar voor de buitenwereld onzichtbaar blijven.

Daarom is het mooi dat er naast de Duurzame 100 van Trouw een jonge sloep langszij komt gevaren, vol met beloften, gereed om het grote schip te ankeren. We zijn er trots op dat we vanaf de start in de jury van Trouw mogen meestemmen over de lijst en tegelijkertijd mediapartner mogen zijn van de Duurzame Jonge 100, kortweg de DJ100. Het initiatief kreeg ook ondersteuning van sponsoren als de ASN bank en Eneco.

Aanmelden kan nog tot 10 oktober. Kandidaten moeten niet ouder zijn dan 32 jaar. De totale eindlijst wordt in november bekend gemaakt. Anders dan de 100 van Trouw zal er geen rangschikking in zitten, geen winnaar en verliezer dus.

Aanmelden kandidaten voor de Duurzame Jonge 100.
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier