Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
beurs
beurs
12 februari 2016

Duurzame obligaties, nu aandelen zakken

Wie zenuwachtig wordt van de hypernerveuze effectenbeurzen, kan op de vluchtheuvel van duurzame obligaties springen. Er is nu zelfs een tracker van IShares, waar de belegger nauwelijks beheerskosten betaalt.

Deze tracker rendeert de afgelopen weken echter minder dan het Duurzaam obligatiefonds van de ASN Bank.

De snel populair geworden ‘trackers’ zijn zogenaamde ‘passieve’ beleggingsfondsen. Er is geen dure adviseur, die klanten tips geeft over fondsen of bedrijven die interessant zijn om in te beleggen. Trackers bestaan heel simpel uit bijvoorbeeld de 500 grootste ondernemingen in de VS. De kosten voor beheer zijn daardoor laag, de risico’s ook, omdat de spreiding heel breed is. De trackers blijken bovendien in praktijk niet onder te doen voor de resultaten van de duurbetaalde beleggingsadviseur .

Nu de beurzen wereldwijd deze week zo gewelddadig zakten, dat tal van beleggers voor de zekerheid toch maar weer goud kochten, zijn obligaties weer interessant geworden als vluchthaven. Ook obligatiefondsen zijn er al veel langer voor duurzame beleggers. De ASN Bank kent bijvoorbeeld het Duurzame Obligatiefonds, met daarin vastrentende waarden van streng geselecteerde sterke Europese landen. Het fonds biedt beleggers geen superwinsten, maar wel zekerheid. Ook sinds 1 januari van dit jaar waarin vele duurzame aandelenfondsen met -16 tot -17 procent in waarde kelderden, houdt dit obligatiefonds stand met een rendement van + 2 procent. Het niet op duurzame criteria gebaseerde Kempen Profielfonds 0 met obligaties staat zelfs op een winst van bijna 6 procent. Het evenmin duurzame DWS (Deutsche Bank) Covered Bond Fund staat sinds begin van dit jaar op een plusje van 1,30 procent. Het NN Euro Obligatiefonds op 1,73 procent. De ASN Bank doet het dus heel erg netjes.

Volgens BlackRock, de grootste vermogensbelegger van de wereld, kunnen obligaties nog veiliger zijn. Daarom werd half januari het iShares Euro Corporate Bond Sustainability uitgebracht, bestaande uit een heel breed pakket aan bedrijfsobligaties. Voor de specialisten: de tracker is opgebouwd uit kortlopende, in euro’s uitgegeven investment-grade obligaties van bedrijven met een ESG-rating op BBB-niveau of hoger. Het fonds wordt op de London Stock Exchange verhandeld en is 82 miljoen euro groot.

Maar nu de hamvraag: doet dit 'passieve' obligatiefonds het in deze nerveuze dagen ook goed? Dat valt wel mee. Volgens de cijfers van ratingbureau voor beleggingsfondsen Morningstar werd er de afgelopen slechte beursweek zelfs iets verlies geleden: -0,13 procent. Veel is dat niet, maar het is toch minder dan de prestaties van de alweer wat langer bestaande obligatiefondsen.

Het verschil in kosten: 0,25 procent voor iShares tegen de 0,56 procent die bijvoorbeeld de ASN Bank in rekening brengt. Daar mag een jaarlijks dividend van 1,32 procent verwacht worden. Voor BlackRock / iShares is nog geen rendementsverwachting beschikbaar.

Morningstar volgt de nieuwe tracker met bedrijfsobligaties van iShares