Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Plant-e
Plant-e
06 maart 2015

Planten voeden wifi in Zeist

Op het internet surfen via planten in de wijk. Dat kan vanaf dit najaar in de wijk Kerckebosch Zeist. Plant-e technologie maakt het mogelijk elektriciteit te produceren met levende planten.

Om voldoende stroom voor de wifi punten te krijgen, moet een oppervlakte van 100 vierkante meter worden beplant.

Volgens directeur Evert-Jan Roelofsen van de Wijkontwikkelingsmaatschappij is het opwekken eenvoudig: "De plant groeit en geeft afvalstoffen af. Die worden vervolgens door bacteriën omgezet in elektronen en die vangen we op. Daar maken we dan stroom van, net zoals gebeurt bij het opwekken van zonne- en windenergie."

De komst van Plant-e draagt niet alleen bij aan een duurzaam Kerckebosch, maar is ook een investering in verder onderzoek naar deze vooruitstrevende groene technologie.

Het Plant-e systeem is het groenste energiesysteem ter wereld. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar is nu al veelbelovend. Kerckebosch heeft de primeur in Nederland wat betreft energie opwekken voor een wifi-hotspot voor de wijk.

Verder is Kerckebosch na Zaandam (Hembrugterrein) en Ede (KennisAs Ede-Wageningen langs de A12) de derde gebruiker wereldwijd van dit schone energiesysteem.

Aanleiding was de behoefte aan wifi-hotspots in de wijk, vertelt Evert-Jan Roelofsen ook. “Door het aanleggen van hotspots kunnen mensen hun mobiel opladen, surfen op het web en elkaar ontmoeten. Het gebruik van planten als producent van schone energie past bovendien bij de duurzame ambities die we hebben voor Kerckebosch. We zijn dan ook erg trots dat we mee kunnen werken aan zo een innovatieve technologie als Plant-e. De provincie Utrecht maakt dit mede mogelijk”.

De grote belofte is alle rijstvelden van deze wereld om te zetten tot energiecentrales.

Meer over de nieuwbouwwijk Kerkenosch in Zeist

Webmovie van E-Plant op YouTube.