Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
e-highway van Siemens
e-highway van Siemens
26 juni 2016

Siemens bouwt aan e-Highway

Arnhem is van oudsher de enige stad met elektrische trolleybussen. Vanuit Zweden komt daar met hulp van Siemens een nieuwe variant op: een snelweg waar elektrische vrachtwagens voortdurend opladen, een e-Highway.

De technologie komt van het Duitse Siemens. Volgens het concern is het dé manier om elektrische vrachtwagens zonder onderbrekingen lange afstanden te laten rijden. Met de aanleg van 4000 kilometer bovenleiding stelt het concern alle snelwegen van Duitsland uit te kunnen rusten. Verschillende overheden en diverse autofabrikanten werken samen met Siemens om het systeem te testen. In Zweden is inmiddels een proef-snelweg aangelegd, met medewerking van Scania.

Siemens heeft al de nodige ervaring met e-bussen, net als van oudsher in de Nederlandse stad Arnhem het geval is. De vernieuwing zit hem in de zogenaamde ‘pantograph’, een systeem om snel te kunnen laden. Het laadsysteem kan flexibel op het dak geplaatst worden en laadt op bij elke nieuwe halte.  Zulke routes bestaan al in Hamburg en Wenen.

e-Highway

Snel laadsysteem voor bussen