Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
datcenter
datcenter
06 maart 2015

Zweden bouwt eerste klimaatpositieve datacenter

In Zweden wordt het eerste ecodatacenter ter wereld gebouwd. De computers lopen onder andere op restafval uit de houtindustrie.

Het EcoDataCenter in de plaats Falun is ook een van de veiligste ter wereld.

Zie hier de belangrijkste feiten over het EcoDataCenter op een rij

+ Drie gebouwen van in totaal 23.250 m2
+ 18 MW
+ Uptime: 100 procent
+ Energiebronnen: zon, wind, water en biobrandstof
+ Security-classificatie: Tier IV (de hoogst mogelijke). Het datacenter wordt beschermd door stevige betonnen muren en geavanceerde security-, beheer- en surveillance-systemen
+ Milieuvriendelijk ontwerp met gebouwen die zijn gecertificeerd volgens LEED Platinum.
+ Planten worden op het dak als isolatie geplaatst om tijdens de zomer voor verkoeling te zorgen

De initiator van het EcoDataCenter is energiebedrijf Falu Energi & Vatten in samenwerking met start-up EcoDC AB. Schneider Electric levert bij dit project de technologie voor energie-efficiënte oplossingen en producten.

Binnen de ICT-sector is er steeds meer aandacht voor energie-efficiëntie. De sector consumeert tot 10 procent van het wereldwijde energieverbruik. Hierdoor groeien de energiekosten van datacenters fors. Daarnaast kent het zijn weerslag op de kosten van de wereldwijde backbone van internet en cloud-omgevingen.

Een enkel rekencentrum verbruikt al snel meer elektriciteit dan een stad van gemiddelde grootte. Een groot gedeelte van het verbruik is bovendien overbodig omdat de uitstoot groter is dan het verbruik. Terwijl de hete lucht wel in de atmosfeer komt en dus bijdraagt aan de wereldwijde opwarming van de aarde. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan drie miljoen datacenters. Volgens diverse rapporten overstijgt de totale CO2-uitstoot van datacenters binnen vijf jaar de uitstoot van de gehele luchtvaartindustrie. Het EcoDataCenter toont aan dat het ook anders kan.

Het EcoDataCenter in Falun wordt aangesloten op het lokale energiesysteem. De restwarmte die afkomstig is van de servers en IT-apparatuur gaat kantoren en woningen in de buurt verwarmen middels stadsverwarming. In de zomermaanden drijft de overtollige stoom van de lokale elektriciteitscentrale de machines aan voor het koelen van het rekencentrum.

De elektriciteit die nodig is voor het datacenter is alleen afkomstig van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Daarnaast stookt de nabijgelegen energiecentrale op biomassa met restproducten zoals houtsnippers en zaagafval van de houtindustrie in de omgeving.

Bekijk voor meer informatie de video van het Ecodatacenter in Zweden