Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
FC Den Helder jeugdelftal
FC Den Helder jeugdelftal
11 mei 2014

Voetbalclub verdient aan afval

Vroeger konden voetbalclubs wat bijverdienen met het ophalen van oud papier. HVC wil deze mooie traditie met Ecosupporter nieuw leven inblazen: frituurvet, textiel en elektronica is welkom.

Het is een proef die tot 1 juli in Den Helder loopt, sinds 2010 een van de partnergemeenten van HVC, een afval- en energiebedrijf in één. De aftrap werd symbolisch gedaan bij een plaatselijke voetbalvereniging, FC Den Helder. De actie staat echter open voor alle verenigingen in deze plaats in Noord-Holland. Ze krijgen van HVC apart afvalbakken toegewezen, voor verschillende afvalstromen.

In maart al werd de oproep gedaan. “Bent u lid van een vereniging en/of heeft u schoolgaande kinderen? Dan kan het zijn dat u binnenkort hier uw textiel, elektronische apparaten en frituurvet kunt inleveren. Zij verdienen op hun beurt hierdoor een financiële bijdrage. Wij zorgen ervoor dat dit weer wordt verwerkt tot nieuwe producten of dat het wordt hergebruikt.”

HVC licht toe: “Alle afvalsoorten bevatten waardevolle materialen die geschikt zijn voor hergebruik. Ook textiel, oude elektrische apparaten en frituurvet. Door afval goed te scheiden, kunnen waardevolle materialen worden hergebruikt, of vormen de grondstoffen voor nieuwe producten. Zo wordt frituurvet omgezet naar biodiesel, is 90 procent van onderdelen uit elektronische apparaten opnieuw te gebruiken en wordt van oud textiel bijvoorbeeld vulling voor matrassen gemaakt.”

HVC was trouwens ook op Koningsdag open, om niet-verkochte elektronische apparaten van de vrijmarkten in te zamelen.  In de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht en Papendrecht konden schoolkinderen zo hun school of vereniging ondersteunen, want ook hier bood HVC een attentie.

De start van Ecosupporter