Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ecover Ocean Flacon
Ecover Ocean Flacon
13 oktober 2014

50 unieke Ecover Ocean flacons cadeau

Het is door de beperkte oplage een collectors item. De eerste 50 inschrijvers voor de conferentie Closing the Loop 2014 krijgen hem cadeau: de Ecover Ocean flacon afwasmiddel.

Het bijzondere van deze nieuwe flacon: hij is deels gemaakt van Plastic Soup. De Ecover Ocean flacon is volledig geproduceerd uit gerecycled plastic, waarvan 10 procent afkomstig is uit zee.

Het afwasmiddel zelf kreeg een speciale 'zeelavendel en eucalyptus' geur mee. Het ruikt erg lekker, schuimt prima en wast heel goed af.

Dit jaar wordt de nieuwe fles in een beperkte oplage geproduceerd. Ecover streeft ernaar om de productie in de toekomst uit te breiden, waardoor de positieve impact van het project verder toeneemt, en er voldoende flessen zullen zijn om ze ook in Nederland in de handel te brengen.

Op de conferentie Closing the Loop 2014 ‘Designers Day D-Day’ op 27 november komt Tom Domen van Ecover spreken over de terugwinning van deze afvalstromen. Er is zelfs sprake een upgrading van afvalplastic dat heel vaak in de verbrandingsovens verdwijnt, om nog wat ‘groene’ energie terug te winnen.

De functie van Domen is ‘Long Term Innovation Manager’. Domen studeerde in 1996 af met een master Industrieel Ontwerpen, in 2007 gecomplementeerd met een master Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Brussel. Zijn loopbaan begon bij Philips, in de verpakkingsinnovatie. Inmiddels werkt hij alweer acht jaar voor Ecover, de producent van wasmiddelen die ecologische afbreekbaar zijn.

En dat is niet alleen verstandig voor de eigenaren van boten. Ecover hanteert standaarden van de Wereld Gezondheids Organisatie op het gebied van gezondheid, het welzijn van een individu en het milieu waarin hij of zij leeft. Ecover kocht onlangs de Amerikaanse collega Method, ook een specialist op het gebied van ecologische was- en schoonmaakartikelen.

De fles Ecover Ocean die Domen vanaf het begin af aan ontwikkelde is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen enkele toonaangevende pioniers op het vlak van verpakking en de bescherming van de oceanen. Dankzij het 'Waste Free Oceans' 'vangst van de dag' project werden bestaande vissersboten uitgerust met een vindingrijke nieuwe technologie, waardoor Europese vissers geld kunnen verdienen door bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval op te halen. Dit plastic kan vervolgens worden gereinigd en gerecycled. Als onderdeel van een proefproject, werd dit afval verscheept naar de Closed Loop recyclefabriek, waar het werd behandeld en omgezet in nieuw plastic, dat vervolgens werd gebruikt door Logoplaste om de nieuwe Ecover flessen te produceren.

Dit jaar zal Ecover alvast één ton Plastic Soup verwerken. Het bedrijf heeft als doel deze hoeveelheid volgend jaar verder uit te breiden tot 3 ton.

Domen gelooft bovendien dat de flacon regeringen en andere overheden ertoe kan aanzetten om aandacht te besteden aan het probleem van oceaan plastic en mee te helpen aan een oplossing. "We moeten recyclen anders gaan bekijken en ernstig werk maken van een echte circulaire economie. We moeten het plastic in de oceanen opruimen en ervoor zorgen dat er geen extra plastic meer in terecht komt. Iedereen, van regeringen, de vissersindustrie tot de consumenten die gaan winkelen in de supermarkt, heeft een rol te vervullen om dit gedaan te krijgen."

De eerste aanmeldingen voor Closing the Loop 2014 zijn al binnen. We mogen van Ecover in totaal 50 flacons weggeven aan de eerste 50 inschrijvers voor onze conferentie over de circulaire economie, onder de titel ‘D-Day, Designers Day’.

Download hier volledige programma Closing the Loop 2014 (PDF). Zie linkerkolom, onderaan.

Aanmelden voor Closing the Loop 2014

 

Downloads

Meer info download je hier:

CLOSING the Loop: PROGRAM 2014 (821 kb)