Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ecover Plastic Soup Flacon
Ecover Plastic Soup Flacon
12 mei 2014

Ecover : Flacon van plastic afval uit zee

Het mooiste afwasmiddel zit vanaf vandaag in een flacon die deels is gemaakt van Plastic Soup, om de ecologie van de oceanen te herstellen. Het wasmiddel van Ecover is zelf ook ecologisch.

Ecover lanceert vandaag haar allereerste fles die gemaakt is van plastic afval dat uit de oceanen werd gevist. De Ecover Ocean fles, die afwasmiddel bevat, is volledig geproduceerd uit gerecycled plastic, waarvan 10 procent afkomstig is uit zee.

Het afwasmiddel zelf kreeg een speciale geur van ‘zeelavendel en eucalyptus’ mee.

Dit jaar zal Ecover alvast één ton oceaan plastic gebruiken en het heeft als doel dit volgend jaar verder uit te breiden tot 3 ton.

Wie deze fles te pakken krijgt, heeft dus misschien wel eens een collector item te pakken. In deze fase wordt de nieuwe fles in een beperkte oplage geproduceerd. Ecover streeft er wel naar om de productie in de toekomst uit te breiden, waardoor de positieve impact van het project verder toeneemt, en er voldoende flessen zullen zijn om ze ook in Nederland in de handel te brengen.

De fles is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Ecover en enkele toonaangevende pioniers op het vlak van verpakking en de bescherming van de oceanen. Dankzij het ‘Waste Free Oceans’ ‘vangst van de dag’ project werden bestaande vissersboten uitgerust met een vindingrijke nieuwe technologie, waardoor Europese vissers geld kunnen verdienen door bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval op te halen. Dit plastic kan vervolgens worden gereinigd en gerecycled. Als onderdeel van een proefproject, werd dit afval verscheept naar de Closed Loop recyclefabriek, waar het werd behandeld en omgezet in nieuw plastic, dat vervolgens werd gebruikt door Logoplaste om de nieuwe Ecover flessen te produceren.

Het ultieme doel van Ecover is om de juiste omstandigheden te creëren, waarmee de enorme hoeveelheden plastic afval systematisch uit zee kunnen worden opgeruimd. Het terugdringen van plastic afval in de oceanen zorgt niet alleen voor gezondere en gelukkigere vissen en zeezoogdieren, maar heeft ook een directe impact op de mens, aangezien het uiteindelijk ook het gehalte microplastics in onze voeding, dranken en andere producten zal verminderen, waardoor we meer vis op ons bord krijgen en minder plastic.
De ontwikkeling van deze fles sluit aan bij het engagement dat Ecover in 2013 aanging om nieuwe types van gerecycled plastic te gebruiken voor haar verpakkingen, waardoor het ook een voorbeeld stelt voor andere fabrikanten.

Philip Malmberg, de gedreven CEO van Ecover, zegt: “De omvang van het probleem van het oceaan plastic is enorm. Op elke vierkante mijl van de oceaan drijven ongeveer 46 duizend stukken plastic rond en elk jaar sterven minstens één miljoen zeevogels en 100.000 haaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen door het eten hiervan. We hebben geen keuze. We moeten ernaar streven om de oceaan voorgoed plastic vrij te maken.”

Malmberg over de toekomst: “Onze Oceaan plastic fles is maar één kleine stap in de oplossing van het probleem, maar je moet ergens beginnen. Wat we nu moeten doen is een breder netwerk opzetten van vissers, recyclevoorzieningen en producenten om het ook echt te laten gebeuren. We moeten ook de bestaande ketens benutten en het producenten zo makkelijk mogelijk maken om oceaan plastic te gebruiken. Op dit moment is de wil er wel, maar het kost de fabrikanten nog teveel inspanningen om het ook echt gerealiseerd te krijgen.”

Zodra de infrastructuur om gerecycled oceaan plastic te gebruiken beschikbaar zal zijn voor wereldwijde fabrikanten, kan volgens Malmberg de impact op het milieu, de onderwaterfauna en voor vissers – die voordeel hebben bij deze bijkomende inkomstenstroom – enorm zijn.

Het bedrijf dat het plastic maakt, heet Logoplaste: “Wij hebben vroeger al een demoproject voor de inzameling van plastic afval uit de zee opgezet in de haven van Leixoes (Portugal). We zitten volledig op de dezelfde golflengte als Ecover en hun aanpak en zijn dan ook verheugd Ecover bij dit inititatief te kunnen ondersteunen,” zegt Marcel de Botton, voorzitter van Logoplaste. “De meerderheid van het afval stroomt naar de oceanen via onze rivieren. Door de aandacht te vestigen op het afvalprobleem in de oceanen, bereiken we ook de bevolking en de dorpen langs de rivieren, die op die manier inzien waar hun afval naartoe stroomt – naar de zee!”

“Waste Free Oceans is blij met de samenwerking met Ecover, en we kijken ernaar uit om nog meer aandacht op het thema van het oceaan afval te vestigen,” verklaart Bernard Marx, mede-oprichter van de Waste Free Oceans stichting.

Ecover over de plastic soup flacon

Zoek op waar Ecover te koop is
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier