Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Edoardo Nesi
Edoardo Nesi
12 september 2013

Edoardo Nesi: Gathering van Fashion Designers

Op 4 oktober ontmoeten Nederlandse en Italiaanse modedesigners elkaar tijdens Closing the Loop 2013. Op deze dag is ook de gevierde Italiaanse schrijver Edoardo Nesi aanwezig, laatste nazaat van een Italiaanse textieldynastie.

De Textieldag is geheel gewijd zijn aan textiel en de kansen die er zijn om ‘Made in Europe’ waar te maken. En er zullen vooral behaalde resultaten getoond worden: de textielindustrie is al veel verder dan menigeen denkt, zowel op het gebied van de circulaire economie als wat betreft de kwaliteit van de producten.

Belangrijk is welke kwaliteit verwacht kan worden van gerecyclede stoffen? Dat geldt voor de consument die het mee laat wegen in de aanschafkeuze, en voor modeontwerpers. Want recycling zal succesvol worden als modeontwerpers graag met gerecyclede stoffen werken en daardoor ambassadeurs worden.

Casa della Sinergia heeft een tiental Italiaanse textielbedrijven uit Prato uitgenodigd om hun producten te laten zien: garens, stoffen en kleding. Allemaal topkwaliteit. Hun komst wordt ondersteund door de burgemeester van Prato en de Confindustria van Prato.

In Toscane en de stad Prato is een langjarige traditie van recycling. Het resultaat daarvan willen wij graag aan modeontwerpers en bedrijven uit de textiel en mode tonen, zodat zij zichzelf een oordeel kunnen vormen over de topkwaliteit.

Als we het over de kwaliteit eens zijn, kan er met recycling direct begonnen worden. Prato, maar ook ander gebieden in Italië en Zuid-Europa zijn er klaar voor. Naast datgene wat er al is gerealiseerd, zal er in de komende jaren nog veel innovatieve design zal gericht op de versterking van de topkwaliteit plaats vinden. Dat is een uitdaging voor designers en producenten.

De namen van de bedrijven die hun gerecyclde garens en stoffen komen laten zien:

Manteco     
Pontetorto    
Comistra     
Le Noir     
Riccardo Rami Studio  
Filati Pinori    
GM Filati    
Maiano      

Luidiana    
 

Het zijn de overlevers die hun vensters net op tijd open hebben gezet., ook door zich op recycling te richten.

Met heel wat andere textielbedrijven in de Italiaanse textielstad Prato in Toscane liep het minder goed af, zoals het familiebedrijf van Nesi. Het goede is weer wel dat hij zijn ervaringen op een bewonderenswaardige wijze verwerkte tot een boek.

De eerste zin van zijn prijswinnende boek ‘Story of my People’ is zo scherp als een laserstraal.

“In September 2004 –on September 7, 2004- I sold my family’s textile company.”

Het boek begint dan ook bij het bij het ontstaan van de textielfabriek van zijn grootvader in de stad Prato, in Toscane. De zoektocht van Nesi eindigt bij de recente ontwikkelingen in de Italiaanse maakindustrie. Nog maar een generatie geleden was deze stad het bruisende hart van de wereldberoemde Italiaanse textiel, leverancier van de hoogste kwaliteit garens, stoffen en mode-artikelen. Vakmanschap was er het hoogste goed. Daar komt nu in rap tempo een einde aan. Zelfs de 100 jaar oude kennis op het gebied van wolrecycling staat onder druk, terwijl het herwinnen van grondstoffen wel eens de basis zou kunnen zijn van revitalisatie van de Europese industrie.

Nesi schrijft er vol nostalgie over en won er in eigen land in 2011 dan ook de Strega Prize mee. Zijn boek is een combinatie van essay, sociale kritiek maar bovenal een portret van de gevolgen van globalisering op kleine familiebedrijven die trots zijn op hun ongeëvenaarde vakkennis.

Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar, onder de titel ‘Velours uit Prato’, maar we vinden de Engelse versie van zijn boek juist zo schitterend. Hier enkele schitterende volzinnen, om van te genieten.

“Who can say whether there was ever a moment, an hour, a day when we reached the apex of our economic lives and, from that day forth, our dreams became chimeras, our successes privileges, our future an imiginary quantity?

Who can say whether it’s possible to point a finger and indicate a date we can remember and tell our sons and dughters about, saying that this was the day when everything that had always run smoothly suddenly started to go wrong.

Still, I can try.

It’s just a matter of rummaging through one’s memories.

During the 1990s, right before China became a member nation of the WTO and its product were allowed tof lood the markets of the West like a raging river in spate, our politicians traveled the world with smiles on their faces signing agreements that would ultimately undermine Italy’s prosperity.”

Tot zo ver dit fragment uit dit belangrijke document, waarin alle kleine ambachtelijke bedrijven in Europa worden gewaarschuwt. Nesi weet nu ook wat er wel moet gebeuren!

Wie de overlevers en Edoardo Nesi graag wil ontmoeten, kan zich hier inschrijven voor Closing the Loop 2013.

Het volledige programma van de Textieldag 4 oktober staat in dit programma.


Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier