Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Herenboeren foto p-plus
Herenboeren foto p-plus
13 januari 2020

Nederlanders willen eerlijkere prijs voor boeren

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat we nu een minder eerlijke prijs voor voedsel betalen dan 25 jaar geleden. Dat vindt men onrechtvaardig. Betaalbaar gezond voedsel waarbij een eerlijke prijs aan de boer wordt betaald, is de meest genoemde wens van de Nederlanders voor de toekomst. Dit blijkt uit een onderzoek van Schuttelaar & Partners, het het adviesbureau voor een gezonde en duurzame wereld dat dit jaar 25 jaar bestaat.

Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van de Nederlanders van mening is dat ons voedsel gezonder is geworden. Daarentegen vindt één op de drie dat ons voedsel juist minder gezond is geworden en minder duurzaam wordt verpakt. De landbouw boekt te weinig vooruitgang met een duurzame voedselproductie en behoud van biodiversiteit. Terwijl men dat juist wel graag wenst. De meest genoemde wensen zijn: biologische en onbespoten groente en fruit, meer voedsel uit de directe omgeving en een minder grote veestapel.

Met de eigen gezondheid zit het wel goed. Zo vindt 70 procent van de Nederlanders dat onze leefstijl gezonder is geworden. We hebben genoeg beweging en minder vaak schadelijk gedrag zoals roken. Men vindt ook dat we langer in goede gezondheid leven. We hebben een gezondere leefstijl, eten beter en bewegen meer, aldus het consumentenonderzoek van marktonderzoeksbureau SAMR in opdracht van Schuttelaar & Partners.

Juist op het gebied van voeding, gezondheid en landbouw verwacht tweederde van de Nederlanders de komende 25 jaar meer vooruitgang dan in de afgelopen 25 jaar. Men vindt dit ook uitermate belangrijk. Dat sluit goed aan bij de visie van het Nieuwjaarscafé van Schuttelaar & Partners vandaag in Den Haag. Daar werd geconcludeerd dat er veel moet gebeuren, met name als het gaat om de implementatie van een duurzame en gezonde wereld. Van de overheid wordt vooral leiderschap en regie gevraagd: “Morgen komt niks te vroeg”. 

Het onderzoek van Schuttelaar/SAMR als PDF

Downloads

Meer info download je hier:

Onderzoek consument en gezond voedsel (1099 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier