Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ego vs eco
ego vs eco
09 maart 2014

Otto Scharmer: De 4 principes voor een eco-economie

Leiders van de toekomst zetten een koers uit waarbij de natuur financieel onderdeel wordt van het economisch bestel, stelt Otto Scharmer van het MIT.  Vier principes staan daarbij centraal.

De matrix van economische evolutie staat in zijn nieuwste boek, 'Leiden vanuit de toekomst'. Het is pas in het Nederlands vertaald. De docent aan het Massachusetts institute of Technology (MIT) en bedenker van de Theory U geeft de fases aan, waarin aan de natuur een financiele waarde wordt toegekend. Uiteindelijk moet de natuur als eco-systeem een gemeenschappelijk bezit worden, terwijl het nu nog vaak als gratis hulpbron wordt gezien, of als basisproduct: land of ruwe grondstoffen.

Scharmer stelt: “Door dit economische denken hebben we de planeet tot een ‘nuttig voorwerp’ gemaakt. We hebben een economische machine gecreëerd die de hulpbronnen van anderhalve planeet vergt. Hoe kunnen we die tegenstrijdigheid oplossen?”

Zijn 4 principes:

+ 1. Alle economie komt voort uit de natuur en keert ernaar terug

Toelichting: Het huidige BBP van 60 biljoen dollar zou zonder de hulp van de natuur binnen de kortste keren tot 0 zakken. Onze hele economie en samenleving steunen op de diensten van het natuurlijke eco-systeem. Volgens een UNEP-studie uit 2010 bedraagt de totale waarde van alle eco-systeemdiensten ten minste 70 biljoen dollar per jaar.

+ 2. Afscheid  van de 'Commodity fiction', de gebruiksvoorwerp-fictie

Toelichting: In de hele economische theorie wordt over de natuur gedacht in termen van ‘nuttig, bruikbaar product’. Maar de planeet aarde is niet door ons geproduceerd, noch is het doel ervan door ons geconsumeerd te worden. De planeet is eerder een geschenk dat ons gegeven is. Dit diepe gevoel van verantwoordelijkheid kunnen we nog steeds vinden bij boeren wanneer ze over hun land spreken.

+ 3. Toepassen van biomimicry, nabootsing van natuurlijke kernprincipes

Toelichting: Alle eco-systemen zijn gebaseerd op principes van diversiteit en symbiose: ze werken op harmonische wijze met elkaar samen.

+ 4. Voorschrijven Closed Loop-ontwerpen

Toelichting: Het economische proces moeten worden herzien tot een aarde-tot-aarde gesloten cirkel, waarin economie, milieuwetenschappen, chemie, design en systeemdenken geïntegreerd zijn.

Scharmer komt op 24 maart naar Nederland en zal zijn principes ongetwijfeld met zijn gasten doornemen.

Aanmelden voor deze dag ‘Leiden vanuit de Toekomst’.