Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Schiphol foto Jan Bom
Schiphol foto Jan Bom
15 februari 2014

Eigen auto verhuren op Schiphol

Gratis parkeren op Schiphol en misschien zelfs geld verdienen. De Startup ParkFlyRent verhuurt je bakkie en rekent sowieso een besparing voor.

Initiatiefnemer is de jonge multi-ondernemer Niels de Greef. Terwijl reizigers hun zaken doen of op het strand ligtgen, zorgt het bedrijf voor het verhuren van de auto, bijvoorbeeld aan toeristen die Nederland aandoen. "We screenen de huurders”, zegt De Greef tegen het ANP. “Ook dekt ParkFlyRent risico's af door een allrisk verzekering bovenop de eigen autoverzekering af te sluiten."

Het model is simpel:

1: meld je auto online op de website van ParkFlyRent aan.
2: lever je auto in bij ParkFlyRent in Hoofddorp (op 5 km van Schiphol)
3: we noteren je kilometerstand, hoe vol je tank is en of je schade hebt.
4: vervolgens brengen we je met je eigen auto naar Schiphol.
5: terwijl jij aan je vakantie begint, parkeren en wassen wij je auto.
6: tijdens je vakantie verhuren we je auto aan gescreende huurders, volledig verzekerd.
7: daarna reinigen we je auto weer volledig.
8: na je vakantie halen we je weer op bij Schiphol.
9: als je auto goed te verhuren bleek, krijg je zelfs nog geld toe!

Het bedrijf, dat eind vorig jaar de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs van New venture won, belooft een schoongepoetste auto bij terugkomst en als de auto verhuurd is geweest, deelt de eigenaar mee in de opbrengsten.

"Als je gaat vliegen, betaal je bijna meer voor het parkeren van een auto, dan voor een vlucht”, zegt De Greef. "Een beetje asfalt met een slagboom voor honderd euro per week, dat is toch geen service?"

Het deelinitiatief biedt huurders bovendien de optie om een goedkope auto te gebruiken. "De kosten liggen gemiddeld dertig procent lager", zegt De Greef. "Zo huur je voor 108 euro per week een standaard auto."

De website van ParkFlyRent is nu een half jaar in de lucht, met een eerste investering wordt volgende maand een vestiging op Schiphol geopend, later dit jaar moeten ook de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam volgen. "De omzet moet dit jaar in de tonnen lopen."

De belangrijkste groei ziet het bedrijf in het buitenland, waaronder Engeland, Frankrijk en Duitsland. "Ons doel is om in 2020 Europees marktleider te zijn in autodelen op luchthavens",zegt De Greef.

De startup is naar eigen zeggen de eerste in Europa die deze specifieke service biedt. "In Amerika heb je Flightcar en RelayRides." Het concept om je auto te delen als je deze niet gebruikt, is echter al langer in opkomst.

De opmars van deelauto's is al een tijdje aan de gang, zo bewijzen bedrijven zoals Greenwheels, de eerste in Nederland. Naar schatting rijden er enkele duizenden deelauto’s rond in Nederland, particulier en zakelijk.

Website ParkFlyRent
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier