Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Manifest Eigen Haard
Manifest Eigen Haard
01 oktober 2016

Woningstichting wil alleen nog maar FSC-hout

Woningstichting Eigen Haard roept corporaties, gemeenten en andere opdrachtgevers op alleen duurzaam hout in te kopen van daarvoor gecertificeerde bouwbedrijven. Daartoe is deze week een manifest onthult bij renovatieproject ‘Het Schip’ in Amsterdam.

De onthulling vormde de aanloop naar FSC Friday op 30 september, de internationale dag waarop duurzaam bosbeheer wordt gevierd.

Eigen Haard werkt uitsluitend met FSC-gecertificeerde bedrijven in nieuwbouw en renovatieprojecten. “Voor ons is dat vanzelfsprekend”, zei Peter Hildering, directeur Vastgoedbeheer van Eigen Haard. “Alleen met duurzaam bosbeheer voorkomen we ontbossing. Als herkomst van hout cruciaal is, dan is kiezen voor gecertificeerde bedrijven dat ook. Alleen zij kunnen aantonen dat hout uit een goed beheerd bos komt. En dat waarderen we enorm”.

FSC Nederland was heel blij met de actie. Arjan Alkema, adjunct directeur: “Fantastisch dat Eigen Haard het initiatief heeft genomen voor dit manifest. Het is hard nodig. De meeste opdrachtgevers in de bouw hebben nog te weinig oog voor die duurzame herkomst,  terwijl het aanbod van FSC-gecertificeerde aannemers groot is.”

In 2008 waren er vijftig in Nederland, nu meer dan 1200. “Het is dus logisch om alleen met gecertificeerde bedrijven in zee te gaan”, aldus Alkema. “Zo is de duurzame herkomst gegarandeerd.”

Bossen zijn van onschatbare waarde. Er leven meer dan 350 miljoen mensen en ongeveer 80 procent van alle landdieren, waaronder veel bedreigde diersoorten. Bossen dragen bij aan de strijd tegen klimaatverandering.  Daarom moet ontbossing stoppen. Het manifest roept opdrachtgevers op te werken met gecertificeerde bedrijven. Bij de onthulling waren vertegenwoordigers van WNF, gemeente, waternet en bouwbedrijven aanwezig.

De oproep van Eigen Haard

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier