Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Elon Musk solar rooftops
Elon Musk solar rooftops
30 oktober 2016

Musk ook in dakpannen als zonnepanelen

CEO Elon Musk van Tesla heeft het grote probleem van zonnepanelen in de vorm van dakpannen ondervangen. Hij weet het verlies door alle schakelingen te beperken tot slechts 2 procent ten opzichte van gewone zonnepanelen. Tesla brengt de pannen in 4 varianten op de markt, ook geschikt voor Nederlandse daken.

Elon Musk presenteerde de dakpannen tijdens een live bijeenkomst in de open lucht. Hij neemt met zijn verrassingen steeds duidelijker de rol van Steve Jobs over, de overleden oprichter van Apple. Bij elke extra producteigenschap stijgt een juichend applaus op.

De glazen dakpannen zijn zelfs sterker dan gebakken dakpannen, stelt Tesla. Tijdens een evenement in Los Angeles liet CEO Elon Musk een video zien van een valtest, met zware gewichten, dumbbells. Alleen zijn pan overleefde de klap.  “Het is gemaakt van kwarts, waardoor de pannen langer meegaan dan het huis zelf”, claimde Musk. Dat is dus ook veel langer dan de levensduur van zonnepanelen, die na 25 jaar in opbrengst gaan teruglopen.

Musk denkt dat mensen voor dakpannen met zonnecellen kiezen als ze er stijlvol uitzien. “Ze moeten daarnaast betaalbaar en makkelijk te installeren zijn”, zei Musk. “Als dit allemaal geldt, waarom zou je dan nog voor een ander product kiezen?”

Tesla gaat vier verschillende stijlen leveren. De Tuscan Glass Tile komt het meest overeen met de dakpannen die in Nederland en België op woningen liggen. Ze zijn oranjerood en golvend. De leisteen variant, bekend uit Frankrijk en Vlaanderen, is heel bijzonder omdat elk exemplaar uniek gevormd is, zoals de natuur.

Op iedere dakpan is een speciale coating aangebracht. Wie direct op een pan kijkt, ziet de zonnecel. Vanuit een andere kijkhoek verdwijnt de zonnecel en lijkt de dakpan op bijvoorbeeld een klassieke dakbedekking.

Musk is van plan om de efficiëntie nog verder te verhogen. Dit moet te doen zijn, omdat een foton (licht) heen en weer kaatst achter het glas. De man van de Marsmissie belooft kopers bovendien dat zijn pannen goedkoper gaan uitpakken dan een traditionele dakbedekking. Vanaf volgend jaar zomer kunnen installateurs ermee aan de slag.

De video waarop Musk zijn dakpannen presenteert