Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
14 oktober 2021

Half Nederland wil energie terug in overheidshanden

Is het afstoten van energiebedrijven door de overheid fout geweest? Grote aandeelhouders als provincies verdienden vele miljoenen met het afstoten van hun aandelen in bedrijven als Essent. Uit een onderzoek van verandervanenergie.nl blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) het toch een goed idee vindt dat energie weer een publieke nutsvoorziening zou zijn, zoals ook drinkwater. Vooral Flevolanders vinden met 57 procent dat regionale overheidsbedrijven weer gas en elektriciteit moeten gaan leveren.  

Dit is een interessant gegeven, op een moment dat de gasprijzen sterk aan het stijgen zijn. Wie zijn huis nog niet goed heeft geïsoleerd, of dit door omstandigheden niet kon doen, gaat het in de portemonnee voelen. Het woord ‘energiearmoede’ duikt nu al op in de debatten, tot in het Europarlement toe, terwijl de winter nog moet komen. 

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dan ook dat een goedkoper aanbod van een energiemaatschappij voor 68 procent van de ondervraagden reden is om van leverancier te veranderen. Vooral dertigers zijn gevoelig voor energiedeals. Vrouwen (52 procent) vinden switchen moeilijker dan mannen, vooral vrouwen van een hogere leeftijd.

Het onderzoek van verandervanenergie.nl