Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Te huur
Te huur
09 april 2014

Check zelf nieuw energielabel woningen

De overheid werkt aan een app waarmee huiseigenaren kunnen checken of het nieuwe energielabel van hun eigen huis klopt. In 2015 is dit label verplicht bij verkoop of verhuur.

Eigenaren van woningen die nog geen energielabel hebben, krijgen van de overheid begin 2015 een indicatief energielabel. Deze indicatie is onder meer gebaseerd op het bouwjaar, woningtype en de belangrijkste energiekenmerken.

Het Rijk ontwikkelt op dit moment echter ook een internetapplicatie. Hiermee kan een woningeigenaar zelf de energiekenmerken controleren en eventueel aanpassen als de feitelijke situatie anders is. Bijvoorbeeld omdat het huis uit 1902 na een grondige renovatie niet langer warmte lekt, waardoor de energiekosten voor een verhoogde bloeddruk zorgen.

Een erkende deskundige controleert deze gegevens en registreert het energielabel bij RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen onder andere Agenschap NL). Met dit energielabel voldoet de woningeigenaar aan de verplichting een label te overhandigen bij verkoop of verhuur van de woning. Tot januari 2015 blijft de huidige versie van het energielabel verplicht bij verkoop en verhuur van een woning en verandert er voor woningeigenaren nog niets.

RVO meldt: “Het vernieuwd energielabel biedt kansen voor marktpartijen om woningeigenaren te adviseren over hoe zij het energielabel van hun woning kunnen verbeteren. Als marktpartijen zoals adviseurs en software ontwikkelaars kansen zien om eigen producten hiervoor te ontwikkelen, mogen ze hiermee aan de slag. Hierbij is van belang dat marktpartijen dezelfde uitgangspunten hanteren. Dit voorkomt namelijk onduidelijkheid bij woningeigenaren. Daarom stelt de overheid de benodigde achtergrondinformatie beschikbaar die ten grondslag ligt aan het vernieuwd energielabel en de indicatie.”

Op de website  van RVO leest u welke documenten de overheid beschikbaar stelt. (Pas op: in officiële documenten wordt vooralsnog de term 'vereenvoudigd energielabel' gebruikt, in plaats van 'vernieuwd energielabel'.)