Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
energielabel
energielabel
08 februari 2015

Stress huizenverkopers door nieuw energielabel

Bijna alle huizenbezitters van Nederland weten nu wat hun energielabel is. En dat kan tegenvallen, bij oudere woningen. Wie nu een huis in de verkoop heeft, speurt stressvol naar oude rekeningen van woningverbeteringen, zo merkt Tonzon vloerisolatie.

Wijzelf hebben deze week 14 zonnepanelen (Solar Frontier) bij Sungevity besteld. En gaan daarna aan de kruipruimte van het huis beginnen. De overheid dicht onze woning energielabel C toe, want niet erg hoog is voor een huis uit de jaren tachtig, met dubbel glas, keurige gevel- en dakisolatie en een gloednieuwe, superzuinige gasketel. Kwestie van nota’s van verbeteringen verzamelen en dan een definitief energielabel aanvragen. Geen haast, want we denken zelf niet aan verkopen.

Voor wie wel een huis op Funda heeft staan, ligt de situatie iets anders. Ton Willemsen van Tonzon merkt dat aan de reacties van oude klanten, vooral van diegenen die hun nota voor het aanbrengen van vloerisolatie kwijt zijn geraakt. Deze groep is  sinds 1 januari 2015 verplicht om bij verkoop een definitief energielabel te overleggen.

Willemsen: “Je hebt die nota’s nodig om op een groener label uit te komen, dan je misschien is toegewezen: A, B, of C. De meeste huizenbezitters hebben daarom geen haast. Verhuurders van woningen wel. Die moeten hun huurders verplicht een afschrift van het energielabel toesturen. Anders loop je zelfs kans op een boete. En dus ook mensen die nu hun huis verkopen.”

Het is inderdaad zo dat voor hele huurwoningen (geen kamers) zonder geldig energielabel een boete gegeven kan worden, die kan oplopen tot 400 euro. Als de voorlopige toekenning dan tegenvalt, moet er een energie-adviseur langskomen die op basis van 150 kenmerken een Energie-Index getal berekent.  Verhuurders boven de zogenaamde liberalisatiegrens kunnen kiezen voor een vereenvoudigd energielabel.

Heel wat gemeenten kennen subsidiemogelijkheden toe bij het verbeteren van de eigen woning.

De voorlopige energielabels zijn tot stand gekomen door te kijken naar het bouwjaar van woningen. Geen rekening is gehouden met tussentijdse woningverbetering. Een vriend van ons, die bouwvakker is en een huis uit 1920 heeft, kreeg het voorlopige energielabel F. In werkelijkheid is hij al vele jaren bezig het huis supermodern te maken en staat er in elk kozijn  dubbel glas. Het is dan zaak met nota’s aan te tonen welke verbeteringen in de loop der jaren zijn aangebracht. Voor elk verbeterpunt zijn punten te verdienen.

Willemsen van Tonzon is over de weging van die punten niet zo tevreden. “Je krijgt voor dubbel glas in een slaapkamer meer punten dan voor vloerisolatie van de woonkamer. In praktijk levert de vloerisolatie een veel grotere energiebesparing op. Maar ja, bij het toekennen van de punten zaten de grote jongens natuurlijk vooraan.”

Tonzon vloerisolatie

Sungevity

Puntentelling huurwoningen

Puntentelling zelfstandige woning

RVO info over isolatie