Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Maikel Mom, foto Wiesje Peels
Maikel Mom, foto Wiesje Peels
27 april 2013

Wat voor weer zou het zijn in Breda?

Wat voorspelt buienradar.nl? Sneeuw? Bewolkt weer? Of juist een lekker zonnetje? Inwoners van Breda die meedoen aan een experiment van Enexis weten al precies wanneer ze geld verdienen. P+ geeft de PDF van het artikel met de eerste ervaringen gratis weg.

Zonnig weer op buienradar.nl zou mooi zijn, want als de opbrengst van de zonnepanelen maximaal is, en de terugleververgoeding voor elektriciteit het laagste, schakelt de energiecomputer automatisch de wasmachine aan. Enexis laat de bewoners in twee woonwijken in Breda twee jaar gratis experimenteren met een unieke energiecomputer. Wat zijn de eerste ervaringen? “Ik wil elke dag weten wat ik aan geld heb bespaard”, zegt een van de deelnemers.

“Als je praat over een zonnige dag, dan heb je het nu over geld”, bevestigt Maikel Mom (1979). Hij woont in de wij Prinsenhagen te Breda, in een appartementencomplex. Hij is een van deelnemers aan het onderzoek naar gedragsverandering van Enexis, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de hardware van de energievoorziening: de kabels, de verdeling, de toelevering. En Mom had zon, op 1 april 2013, de eerste zonnige dag van dit jaar.

Zijn eerste ervaring met dit experiment: “Alle vier de flats in deze wijk zijn voorzien van zonnepanelen op het dak. Alle energie wordt gebundeld en per appartement verdeeld volgens een eerlijke sleutel. De totale opbrengst gedeeld door 246 appartementen. Maar niet iedereen doet mee aan dit experiment, dus niet iedereen heeft een intelligent kastje. Ik wel, want ik vind dit top. Ik kreeg er bovendien een gratis wasmachine bij. Die kun je door het kastje volledig geautomatiseerd laten starten, op een uur waarop veel zon schijnt en de elektriciteitsproductie dus piekt. Dat is overdag en dat is dan ook het moment waarop het tarief voor het terugleveren het laagste is.”

Het moest even wennen: “Maar na veertien dagen begin je er ontzettende lol in te krijgen. Je ziet aan het einde van de dag wat je hebt opgewekt en wat je hebt verbruikt. Ja gaat daardoor steeds bewuster om met je energiegebruik. Ik heb al eens getest wat er gebeurt wanneer ik echt alles uitzet. Blijkt er toch een basisverbruik over te blijven: de koelkast, de wekkerradio, dingen die je nooit uitzet. Ik zag dat vandaag de zon zou schijnen, dus ik heb de wasmachine zo ingesteld, dat hij om drie uur ’s middags gaat draaien. Dat is het gunstigste voor het milieu, want hij draait volledig op eigen zonnestroom. En het is het gunstigste voor mijn portemonnee, want de terugleververgoeding is op dat moment ook het laagste.”

Hoe zit dat? “Ik krijg het minste geld voor mijn stroom en moet ’s avonds bij Greenchoice voor een duurder tarief groene stroom terugkopen. Mensen om me heen in de flat hoor ik dat ook wel zeggen: je gaat op meer dingen letten. Je wordt steeds nieuwsgieriger. We hebben als bewoners een eigen Facebookpagina. Daar zet iemand dan op: ‘Hee, kijk eens wat de panelen leveren. Ik heb een hele goeie dag vandaag’. Als je praat over een zonnige dag, dan heb je het nu over geld.”

In P+ komen ook andere deelnemers aan dit experiment in beeld, in minder fraaie weersomstandigheden. Donker regenachtig weer en zelfs sneeuw.

De PDF van dit artikel is gratis te downloaden. Zie linkerkolom onderaan.

Abonneer op P+ en mis niets van alle duurzame ontwikkelingen.
 

Downloads

Meer info download je hier:

Enexis experimenteert in Breda, artikel P+ (1321 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier