Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 oktober 2016

Eumedion vraagt klimaatacties van bedrijven

Wat zijn de risico’s van klimaatverandering voor uw verdienmodel en strategie? En wat zijn de kansen? Die vragen kregen beursgenoteerde ondernemingen in hun postbus met als afzender de gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen en grote beleggers.

De vraag is gesteld door de koepel van institutionele beleggers, Eumedion. De anders tamelijk tamme organisatie die duurzaamheid niet echt serieus nam begint uiteindelijk wakker te worden. Eumedion wil zelfs weten welke acties beursgenoteerde ondernemingen nemen om tot een CO2-neutrale bedrijfsvoering te komen ‘in de tweede helft van deze eeuw’. De zeventig bij Eumedion aangesloten grote beleggers vertegenwoordigen samen zo’n 6000 miljard euro belegd vermogen en ongeveer 25 procent van de aandelen van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Het staat allemaal in de jaarlijkse brief met speerpunten van Eumedion. Daarin meldt Eumedion alvast wat de belangrijke punten van aandacht zullen zijn voor de jaarverslagen en aandeelhoudersvergadering van 2017.

“Eumedion-deelnemers verwachten dat u duidelijke, wezenlijke en uitgebreide informatie verschaft, bij voorkeur in de managementrapportage’. Dat stelt Eumedion-directeur Rients Abma in deze brief, die gericht is aan alle raden van bestuur en commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

De brief verwijst naar het Klimaatakkoord van Parijs. De beleggers willen concrete data en doelstellingen bij de acties van bedrijven om aan de doelstellingen van deze internationale afspraak van de VN bij te dragen. “Hoe door bestuurders omgegaan wordt met die risico’s en kansen beïnvloedt waarschijnlijk de lange-termijnrendementen van institutionele beleggers”, waarschuwt Eumedion maar alvast.

Meer over Eumedion