Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ewicon
ewicon
30 maart 2013

Ewicon: de windmolen zonder wieken

U wilt geen windmolen bij u in de buurt, vanwege de slagschaduwen en het geluid? De TU in Delft bouwde een molen zonder wieken. Hij genereert energie door middel van electrische ladingen. Kan op elk gebouw staan zonder dat iemand zich daar aan stoort.

Een windmolen zonder bewegende onderdelen? Hij bestaat en sinds woensdag 27 maart 2013 is een werkend model ervan te zien voor het gebouw van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de Technische Universiteit Delft.

De model-EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) is ontworpen door Mecanoo architecten. De techniek is ontwikkeld door TU Delft in een consortium met Wageningen UR en een aantal  bedrijven in het kader van een economie-ecologie-technologie overheidsprogramma.

De baanbrekende windenergieconvertor zet windenergie om in elektriciteit zonder draaiende mechanische onderdelen. Resultaat: veel minder slijtage, lagere onderhoudskosten en geen geluidsoverlast of slagschaduw. Het maakt de turbine bij uitstek geschikt voor installatie op zee of in de stad, bijvoorbeeld op het dak van een hoog gebouw.

De model-EWICON ziet er vrij abstract uit. Een vloeiend stalen frame omhult een raamwerk van horizontale stalen buisjes. In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes veroorzaakt een elektrische stroom, die aan het elektriciteitsnet afgegeven kan worden.

Het idee bestaat al langer en kende zelfs al eerdere prototype. In 2009 heeft Mecanoo de EWICON toegepast in het ontwerp van het Stadstimmerhuis 010 in Rotterdam, waar het 010-teken op het dak zou worden uitgevoerd in twee EWICON’s.

Doorontwikkeling van de EWICON zal plaatsvinden als er financiering gevonden wordt voor vervolgonderzoek.

Een filmpje op Youtube legt de technische principes achter deze vinding uit.