Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
fastned snellaadstation
fastned snellaadstation
11 mei 2014

Keten van snelladers langs snelwegen op komst

Bij een volwaardige infrastructuur voor elektrische aut’s hoort een keten van 200 laadstations langs de snelwegen. Om dit te realiseren gaat aanbieder Fastned op de beurs geld ophalen.

De jonge ondernemers achter Fastned hopen 40 miljoen euro op te halen. Ze hopen dit bedrag te vinden via de Nederlandsche Participatie Exchange (NPEX), een digitale effectenbeurs voor bedrijven die nog te weinig waarde hebben voor een notering aan de Amsterdamse beurs NYSE/Euronext. Volgens Fastned biedt NPEX direct contact met de investeerders, zonder tussenkomst van beurshandelaren en is de index daardoor transparanter. Het bedrijf geeft vier miljoen aandelen uit van € 10,- per stuk. Dat is een kwart van het totale belang van het bedrijf, waarmee de waarde neerkomt op € 160 mln.

Op dit moment heeft het bedrijf nog slechts negen stations. Met de beursgang hoopt het bedrijf genoeg financiering te vinden voor 201 stuks. De toestemming hiervoor van Rijkswaterstaat is al binnen. De aanleg van deze laadstations hoopt het bedrijf binnen twee jaar te realiseren. Ook wil Fastned zich in de toekomst richten op het bouwen van snellaadstations in omringende landen. De beursgang staat gepland voor juni.

De al gerealiseerde stations beloven binnen een kwartier tot een half uur de batterijen van elektrische auto’s weer vol te hebben. Dit is met name voor de eigenaren van volledige elektrische auto’s van groot belang, hybride auto’s kunnen op de tank nog verder wanneer de batterijen leeg zijn.

Hier staan de huidige stations van Fastned:
Palmpol, Terschuur: (A1 Amersfoort – Apeldoorn, HMP 51.9)
Hondsiep, Haps: (A73 Venray – Nijmegen, HMP 83.5)
Lokkant, Haps: (A73 Nijmegen - Venray, HMP 84.0)
Geulenkamp, Didam: (A18 Doetinchem - Zevenaar, HMP 193.4)
Het Veen, Heerde: (A50 Zwolle - Apeldoorn, HPM 228.1)
Vundelaar, Wilp: (A1 Deventer - Apeldoorn, HPM 93.2)
Bornheim, Wezep: (A28 Harderwijk - Zwolle, HPM 79.9)
Lageveen, Veeningen: (A28 Meppel - Hoogeveen, HPM 126.2)
De Panjerd, Veeningen: (A28 Hoogeveen - Meppel, HPM 127)

Waar komen de volgende snellaadstations, als de beursgang slaagt?