Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Willem Ferwerda, foto Chris de Bode
Willem Ferwerda, foto Chris de Bode
20 oktober 2012

Ferwerda maakt strijd tegen CO2 zichtbaar

Om de strijd tegen een teveel van het broeikasgas CO2 zichtbaar te maken, moeten we gedegeneerde gebieden weer groen maken. Om precies te zijn: 2 miljard hectare. Dat is de nieuwe missie van Willem Ferwerda, oud-directeur van de IUCN.

Het probleem met CO2 is dat het een onzichtbare, reukloze en zelfs heel natuurlijke vijand is. Het is zelfs een onbegonnen strijd, zegt ecoloog Willem Ferwerda in de nieuwe P+. Hij was meer dan tien jaar directeur van de IUCN, de internationale koepel van milieuorganisaties en regeringen. Hij vormde met grote ondernemingen een invloedrijke groep 'Leaders for Nature'. Nu werkt hij hard aan een foundation waarmee hij samen met grote internationale bedrijven en overheden de strijd tegen opwarming van de aarde zichtbaar kan maken.

Hier een fragment uit het interview met Ferwerda in P+.

Wat staat voor u als ecoloog boven aan het prioriteitenlijstje, de klimaatverandering of het herstel van ecosystemen?
“We moeten realistisch zijn. Aan de opwarming van de aarde kunnen we nu niet zoveel veranderen. Natuurlijk moeten we met man en macht de uitstoot van CO2 tegengaan en compenseren. Maar tegelijkertijd  - en misschien worden mijn collega’s wel heel erg boos op me als ik dit zeg – weet ik dat het heel lastig zal zijn om die CO2 in de atmosfeer op korte termijn terug te dringen. Dat kost honderden, zo niet duizenden jaren. Je moet je dus aanpassen: Charles Darwin!”

Waar vallen dan wel successen te oogsten?
“We moeten gedegenereerde gebieden herstellen. Die worden nu door allerlei instanties in kaart gebracht. We hebben het over gebieden die bij elkaar opgeteld vijfhonderd keer zo groot zijn als Nederland. We weten dat het kan. Dit gaat over land, maar ook over water, koraal, mangroves, woestijnen. Het kost tijd, maar het kan. Je kunt er zelfs geld mee verdienen als je bijvoorbeeld op gedegradeerde woestijngrond de vegetatie herstelt en water en landbouw terugbrengt. Samenwerking tussen natuur en landbouw is dan van belang. In deze gebieden hebben boeren en natuurbeschermers het zelfde gemeenschappelijk belang: herstellen van het natuurlijk fundament, de top-soil.”

Anders dan met CO2 afvangen zijn de resultaten plezierig zichtbaar.
‘Ja. Hier kun je iets laten zien. Het is een combinatie. Als jij een kaalgeslagen gebied gaat herstellen en de vegetatie komt terug, dan sla je de koolstof (De C van CO2) op in de bodem, dan komt het water terug, de biodiversiteit, wolken, regen… Mensen worden gezonder en hebben weer werk. Dus hoeven de jongeren in Burkina Faso niet werkloos op het dorpsplein rond te hangen, dromend over een vlucht naar het noorden.”

Het klinkt zo mooi, er moet wel een probleem bij zijn.
“Het probleem is: tijd. Dit werkt niet binnen twee jaar, dit duurt minimaal een jaar of twintig. Dus moeten we bedrijven en investeerders overtuigen van nut en noodzaak. Dus moeten we nieuwe partnerships gaan creëren: bedrijven die investeren in herstel.”

In 2013 is het zo ver: dan begint hij een internationale stichting die nu alleen nog bestaat onder de werktitel ‘Nature Resilience’, wat staat voor ‘natuurlijke veerkracht’. Zijn eerste rondje langs investeerders, bedrijven, businessschools, overheden en ngo’s zit er bijna op. Hij ontmoet ook weer oude bekenden die hem op zijn afscheid bij het IUCN NL de hand kwamen drukken. Daaronder ook het business network dat zich bundelde als ‘Leaders for Nature’ en de koers van de grote ondernemersorganisatie VNO-NCW verlegde. In zijn plan zit al zijn ervaring gestopt, zeker ook die van praktisch onderwijzer. Bewijsfoto’s tonen het wonder van verdorde landschappen, die al na enkele jaren eco-restauratie weer net zo groen zijn als voorheen. In het netwerk van Ferwerda zitten deskundigen die over tal van technieken beschikken, “van waterboxx tot sleuven graven, permacultuur, schimmelcultuur, ‘een toolkit van verschillende technieken’.”

Ferwerda heeft een businesscase: “Twee miljard hectare gedegradeerd land is geschikt om de biodiversiteit te herstellen. Op meer dan de helft kan dat door dit te combineren met kleinschalige land- en bosbouw, zodat op waardeloos land ook weer economisch leven ontstaat. Economen hebben berekend dat dit 21 tot 72 miljard dollar per jaar aan ecoservices oplevert.” In 2013 of 2014 wil hij zijn eerste partnerships realiseren.

Het artikel met Willem Ferwerda is GRATIS als PDF te downloaden, zie de linkerkolom, onderaan.

Abonneer op P+

Tekst Hetty Nietsch

Downloads

Meer info download je hier:

Gratis download interview P+ (2174 kb)