Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Festipi
Festipi
08 februari 2015

Nooit je tent meer kwijt op festivals

Een ding is zeker: wie het geluk heeft op een festival de roze wigwam van Festipi te treffen, is ’s nachts zijn tent niet kwijt. Festipi wil met dit duurzame product Nederland gaan veroveren.

Dit is een klassieke indianentipi, met als tentdoek een eenmalig afgedrukt dessin van een gehaakte pannenlap. Heel duurzaam, want de digitale printer van TenCate gebruikte geen water. Bovendien is er een oplage van 1 exemplaar mogelijk, daar waar gewone textieldrukkerijen pas rendabel zijn wanneer ze honderden tot duizenden meters stof van een motief voorzien. Dit roze exemplaar lijkt perfect te zijn voor Pinkpop 2015.

Voor de tipi staan de zwagers Tonnie Hulskotte (links, 1972) en Serge de Vries (1975) die Festipi hebben opgezet. Tonnie is bezeten door alles wat met indianen te maken heeft. Hij bouwde voor zijn dochtertje het eerste prototype. Vraag hem naar de ontwikkeling van de woning van indianen en je krijgt een heel verhaal. “Voordat de blanken er waren, was de tipi niet zo heel groot. De bedekking bestond uit buffelhuiden en die waren zwaar. De stokken konden geen al te groot gewicht aan. Later begonnen de indianen te handelen met blanken en konden ze katoen gebruiken. De tipi’s werden toen ook veel en veel groter. Hele gezinnen konden er in.”

Festivalkenner Serge bedacht de nieuwste toepassing, met gebruikmaking van de nieuwste digitale druktechnieken. “Een tipi zonder haringen en scheerlijnen, zodat je niet meer struikelt. Op een vaste onderplaat, zo stevig dat hij nog steeds overeind staat als alle andere tenten zijn weggewaaid. Op te zetten in drie minuten. En in een eigen kleur, zodat je je tipi ’s nachts direct terugvindt.” Het was hem als ervaringsdeskundige al eens overkomen dat hij ’s nachts een erg dronken festivalganger uit zijn tent moest sleuren. Vandaar. “Je kunt met kleine series Festipi’s op het kampeerterrein zelfs een soort wijken maken. Dan weet je: mijn  tent staat vooraan in de groene straat.”

P+ ontmoette de initiatiefnemers deze week in Hengelo voor een bijzondere fotosessie: we maakten een 360 graden opname, waardoor de tipi op een wereldbol lijkt te staan. Ook aanwezig Rob Verver (1959) van TenCate Outdoor Fabrics die nieuw elan in de kampeerbranche wil blazen. Naast de zwagers van Festipi zet hij ook onder andere  in op samenwerking met Rent-A-Tent.

Lees de volgende P+ voor meer details.

Festipi op Facebook