Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
feuerhart, een groen welkom
feuerhart, een groen welkom
28 augustus 2015

Waardering 9,7 voor bio-B&B Feuerhart

Een zeldzaam hoog cijfer van 9,7 voor een biologische Bed & Breakfast. Feuerhart in Duitsland, net over de grens met Luxemburg.

Het cijfer ‘voortreffelijk’ 9,7 op booking.com is niet zomaar een waardering van 3 of 4 gasten. Maar liefst 87 mensen strooiden met tienen voor deze biologische Bed & Breakfast Feuerhart in het Duitse plaatsje Feierscheid , op 40 kilometer afstand van de stad Trier. En daar zitten onze tienen nog niet eens bij, want wij boekten niet via booking.com, dus konden geen waardering geven. Deze zomer strandden wij in de omgeving en belden op de bonnefooi aan. Laat in de middag. Met onder ons iemand in een rolstoel.

Wat toen gebeurde, was hartverwarmend. De altijd schaterlachende eigenaar Tony Swennen wist nog even niet hoe hij het op moest lossen, maar riep meteen: “Dat komt goed. Welkom!” Onze moeilijk ter been zijnde passagier tilden we vervolgens samen een paar trapjes op en ze kreeg de prachtige opkamer naast zijn eigen woonkamer, wijzelf een kamer in het gastenverblijf. Alles perfect afgewerkt, stemmig, compleet. En ook nog eens voor minder geld dan een rotte-B&B met ongelooflijke herrie en muggen in Gent tijdens de Gentse feesten.

Een probleempje. Het eten. Nog eens de rolstoel de trappen afdragen om naar het eetvertrek in het gastenverblijf te gaan? Nee. Zouden wij het erg vinden om in de privé-woonkamer te dineren, vroeg gastvrouw Josée Schoolmeesters. Nee, natuurlijk is dat niet erg! Alwaar wij een diner met ingrediënten uit eigen tuin kregen gepresenteerd waar we nu, maanden later, nog steeds aan terugdenken.

Het verhaal van dit Vlaamse echtpaar kan zo in ‘Ik vertrek’. Ze kochten pal over de grens met Luxemburg een ruïne van een Duitse boerderij. De verbouwing begon, op afstand aangestuurd. Dat beviel de twee niet: teveel dagelijkse beslissingen bleken verkeerd uit te zijn gepakt, als ze in het weekend kwamen kijken. Ze hakten de knoop door en verkochten hun tuincentrum. “Sindsdien deden we de verbouwing zelf en hebben we zeven jaar doorgewerkt” vertelt Tony. “Ook op zon- en feestdagen. Altijd.”

De eerste gasten kwamen. Of ze hier konden eten, want zoveel is er in de omgeving niet te vinden. “Nee”, antwoordde Tony resoluut. Maar de vraag bleef maar terugkomen en hij kookte een keertje. Complimenten alom. Josée: “Toen herinnerde hij zich die oude droom van chef-kok worden. Hij begon aan een professionele kokscursus en ja, het is heel bijzonder wat hij maakt.” Tony zelf: “Ik kook zoveel mogelijk met eigen groenten en fruit. Op de parkeerplaats staat een pruimenboom die misschien wel honderd jaar oud is. Die kun je niet eens bespuiten. Maar dat doe ik ook niet in mijn kas en ook niet bij de andere fruitbomen. Alles is biologisch.”

Bijzondere symboliek: bij het onvergetelijke nagerecht een bonbon in de vorm van een hart, badend in een mousse van rood fruit. “Dat is onze naam Feuerhart”, verklaarde gastvrouw en bloemschikster Josée. De naam is afgeleid van het Duitse plaatsje Feuerscheid. Ook het ontbijt de volgende ochtend was voortreffelijk en royaal. Tony bakte een vers eitje.

Zijn verleden als tuininrichter verraadt zich in de etage-achtige aanleg van de ruime tuin. Heel ver uitzicht over de hoge heuvels op 500 meter hoogte ten opzichte van het zeeniveau. Alleen een groot kaal gat detoneert. De goedlachse Tony giert het uit: “Ja, dat moet het slotstuk worden, de tuinvijver. Maar na het uitgraven waren de centjes op.” Maar dat is dan ook zo ongeveer de enige link naar ‘Ik vertrek’, waar de onbezonnen plannenmakers vaak geen idee hebben wat het betekent om hun leven voortaan in het teken te zetten van het oplossen van financiële tegenvallers.

Wij arriveerden er dus hartje zomer, op een avond dat het regende dat het goot. Gek genoeg deed dit naar de winter verlangen. Die hadden wij niet in Nederland gehad, zowat geen vlokje sneeuw gezien. Was dat ook zo hier, in de Eifel, op drie-en-een half uur rijden vanaf Utrecht? Tony: “Er heeft bij ons de hele winter heel veel sneeuw gelegen, tot diep in maart toe. Toen werden we het wel beu. Maar je kunt hier heel goed op wintersport. Op een klein half uurtje afstand ligt de ‘Schwarze Mann’ waar je goed kunt skiën en langlaufen.”

Nogmaals: die zeldzaam hoge 9,7 doet Feuerhart nog iets te kort. Mag best een 10 zijn.

Website B&B Feuerhart