Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Financiering New WORLD Campus rond, foto Anne Hamers
Financiering New WORLD Campus rond, foto Anne Hamers
25 mei 2014

Financiering New World Campus rond

Het komt er, de New World Campus waar ontwikkelingsorganisaties en bedrijven samen onder een dak komen. Initiatiefnemer Jack van Ham maakte aan P+ bekend dat de gemeente Den Haag voor drie jaar ondersteuning zal bieden.

Naast de Hofstad  zijn er nu ook heel wat andere partijen bekend. De New World Campus mag ook rekenen op bijdragen/investering van het Duurzaam Door Programma van RVO, de ICCO-coöperatie, NCDO, Woord en Daad, de Rabobank Foundation en Rabobank Den Haag, de Triodos Foundation en Het Assemblage Huis. Daarmee is de basisfinanciering om te kunnen starten nagenoeg rond.  Van Ham heeft op basis van dit draagvlak het groene licht van zijn bestuur gekregen waardoor hij nu definitief een van de hem aangeboden panden kan gaan selecteren.

Voor de voortgang van dit project was de steun van het stadsbestuur van Den Haag onontbeerlijk. Van Ham: “Het ontwikkelingswerk in Nederland gaat een nieuwe fase in. Hoe je daar ook over denkt, het levert op dit moment onzekerheid op. Ons aanbod biedt perspectief op die nieuwe aanpak, op de toekomst, maar je wilt als deelnemer toch graag de zekerheid dat er een grote partij achter staat. Dat is nu het geval. Nadat het besluit door het gemeentebestuur is genomen konden direct daarna tal van andere partijen ook het ja-woord geven. Het College van Burgemeester en Wethouders steunt ons voor een periode van drie jaar.”

Van Ham en Derksen willen in Den Haag een ontwikkelingsvariant neerzetten op het opzienbarende succes in Eindhoven, waar door open innovatie een internationaal de aandacht trekkende technologische ontwikkeling tot stand kwam. De High Tech Campus in Eindhoven staat nu te boek als de ‘slimste vierkante kilometer van Europa’. Er werken 120 bedrijven en instellingen en meer dan achtduizend onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers samen aan de ontwikkeling van de technologieën en producten van morgen.

Van Ham: “Dat kan ook op onze New World Campus, waar OS-organisaties hun ervaring met dat van bedrijven kunnen gaan mixen, waardoor een versnelling zal ontstaan. Opborrelende ideeën worden hier uitgewerkt in businessmodellen en voorzien van een investering, zodat ze kunnen ‘gaan vliegen’. Het is fantastisch dat we daar dit jaar al mee kunnen beginnen.” Naar verwachting trekken de huurder dit najaar al in het pand.

P+ schreef eerder een uitgebreide rapportage over de New World Campus. Van Ham en Derksen mikken op producten en diensten op het gebied van duurzame land- en tuinbouw, duurzame vormen van energie, duurzaam waterbeheer. Maar ook betaalbare gezondheids- en onderwijsprogramma’s en programma’s voor mensen die doorgaans vanwege een handicap zijn buitengesloten.

Derksen: “Mensen die op de campus willen werken, zullen aanvankelijk gewoon doorgaan waar ze mee bezig waren. We willen ze stimuleren verbindingen te zoeken. En als ze producten bedenken die niks te maken hebben met arme consumenten en producenten - ook prima.”

De speurtocht van de twee initiatiefnemers leverde tal van nieuwe inzichten op, ook over de situatie bij ontwikkelingsorganisaties. Derksen: “Sommige organisaties vinden dat we ons op hun terrein begeven. Maar wij gaan geen netwerken overnemen, we willen ze juist versterken. Ons model is gericht op open innovatie. We schermen niet af, we nodigen partijen uit mee te doen.”

Van Ham: “Het is ook een beetje dwaas om vanuit Nederland te zeggen dat je op ‘mijn’ terrein komt. Alsof je met je eigen organisatie de hele wereld kunt bestieren. Dit gaat over internationale ontwikkeling!”

Website New World Campus

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier