Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
mushrooms
mushrooms
11 september 2013

Financieringsmodellen voor de Biobased Economy

De Biobased Economy vraagt om nieuwe financieringsmodellen. Bas Rüter (Directeur Duurzaamheid) en specialist Daan Dijk van de Rabobank ontwikkelen nieuwe praktijken. Bezoek hun presentaties op de eerste dag van Closing the Loop, op 2 oktober.

Aan de telefoon: Daan Dijk. We stuurden hem een interessant nieuwsverhaal over de Schotse distilleerder Tomatin, niet ver van de plaats Iverness. De BBC meldde dat deze maker van whisky’s als ‘The Talisman’ het eerste Schotse bedrijf is dat een investering kreeg van de UK Green Investment Bank.

De BBC schreef: “Met deze investering van 1,2 miljoen Britse ponden gaat Tomatin Distillery een nieuwe biomassacentrale bouwen. De partner in deze investering is Balcas, een producent van houtpellets. De nieuwe brander zal voor 80 procent de oude vervangen, die gevoed wordt door olie. De vervanging levert een vermindering van 96.500 ton aan CO2- emissies op, gedurende de twintig jaar dat de financiering loopt.”  

Is dit ook waar de Rabobank over praat, als Dijk het heeft over financieringsinstrumenten die geschikt zijn voor de circulaire economie? “Nee, dit is een voorbeeld van de oude school”, is zijn commentaar. “Dit verhaal gaat over het opwekken van bio-energie, niet over de biobased economy waar wij over gaan praten op Closing the Loop.”

Leg uit!

“Laat ik dan zelf ook een voorbeeld geven: een Nederlandse teler van champignons. Na het oogsten van de paddestoelen verzamelt hij ook de voetjes, die hij levert als veevoer, voor de koeien. Je zou dat een circulaire manier van denken kunnen noemen. Maar deze teler was daarmee niet tevreden. Hij wilde een grotere stap vooruit doen. Hij begon daarna aan het bestuderen van zijn champignons op een moleculair niveau. Wat zit er eigenlijk allemaal in? Dat bracht hij in kaart. Vandaag levert hij verschillende ingredienten aan de cosmetica-industie en ook aan pharmaceuten.”  

En wat is dan de rol van de bankier, in dit proces?

Dijk: “Het bij elkaar brengen van de land- en tuinbouw en de chemische industrie. Ik doe de hele dag niet anders. Ze hebben nog nooit zo nauw samengewerkt als vandaag. En dat is niet zo makkelijk als het lijkt. De wijze van produceren verschilt enorm, qua planning. In de maand oktober, als Closing the Loop staat gepland, hebben de meeste boeren hun oogst wel zo’n beetje binnen. Ze beginnen zich klaar te maken voor de winter. De chemische industrie werkt niet met cyclussen die gebaseerd zijn  op de seizoenen. Een chemisch bedrijf maakt 8000 uur per jaar, conyinue. Mijn rol is om deze werelden te overbruggen. Elkaar eens leren kennen. Dat is eerst een shock. Het kan leiden tot multi-crop systemen.”

En dat is het dan?

“Nee, er is een verandering van denken nodig. We gaan van een op geld en bezit gebaseerd systeem naar een systeem waar productien centraal staan, om uiteindelijk terecht te komen op een systeem dat is gebaseerd op performance, op gebruik. Niet op bezit.”

Geef daar dan eens een voorbeeld van?

“Denk maar eens aan leasemaatschappijen. Vandaag is hun hele businessmodel gebaseerd op het leasen van een product met een beperkte levensduur, bijvoorbeeld een leaseauto. Na drie tot vier jaar wordt hij ingenomen en verkocht. Waarom? Er zijn misschien wel klanten die volledig tevreden zijn met een gebruikte wagen. Hij brengt je toch waar je wezen moet? Dan lease je het gebruik, het vervoer, niet het bezit van een leasebak.”

Ontmoet Bas Rüter and Daan Dijk op Closing the Loop 2013. Hier zullen ze hun ideeen verder uitwerken. Tijdens de Masterclass kan er volop gediscussieerd worden over circulaire financieringsmodellen. Misschien ook wel uw toekomstige business.

Zie het volledige programma van Dag 1 van deze conferentie over de circulaire economie.