Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
FMO Climate Investor One
FMO Climate Investor One
04 december 2015

FMO start klimaatfonds ‘Climate Investor One’

Ontwikkelingsbank FMO lanceerde op de Klimaattop COP21 een nieuw klimaatfonds waar nu al bijna 200 miljoen euro in zit. ‘Climate Investor One’ moet duurzame energieprojecten op gang helpen en tegelijkertijd het leven van 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden verbeteren.

Dit unieke klimaatfonds werd ten doop gehouden door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het departement Energie en Klimaatverandering van het Verenigd Koninkrijk (DECC) en het Export Krediet Agentschap van Denemarken (EKF).
Het fonds streeft naar een geschatte jaarlijkse voorkoming van 1.5 miljoen ton in CO2 emissies, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 500.000 auto’s.

Climate Investor One is een nieuwe faciliteit, opgericht door de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. (FMO) in samenwerking met Phoenix InfraWorks. Doel is private sector investeringen in duurzame energie projecten in ontwikkelingslanden te stimuleren. De faciliteit zal worden beheerd door Climate Fund Managers UA, een samenwerking tussen FMO en Phoenix InfraWorks.

Climate Investor One is een nieuwe benadering voor de financiering van infrastructuur, waarbij milieu effecten, economisch rendement en operationele infrastructuur sneller en eenvoudiger kan worden gerealiseerd. De faciliteit combineert op een unieke wijze drie investeringsfondsen in een faciliteit, met als doel om hernieuwbare energie projecten te financieren op verschillende momenten van de projectcyclus: de ontwikkelingsfase, de constructiefase en de operationele fase.

Volgens FMO zal Climate Investor One een significante positieve sociale impact hebben aangezien de meerderheid van de investeringen plaats vindt in de armste landen, 6 miljoen achtergestelde mensen zullen naar verwachting worden bereikt en 23.000 directe en 300.000 indirecte banen zullen worden ondersteund.

Climate Investor One werd geselecteerd als een van de vier winnende proef initiatieven door The Global Innovation Lab for Climate Finance (“het Lab”) in april 2015. Het Lab is een wereldwijd initiatief voor identificatie en testfase van innovatieve klimaatfinancieringsinstrumenten en streeft naar het leiden van miljarden euro’s vanuit de private sector naar mitigatie en aanpassing van klimaatverandering in ontwikkelende landen.

Minister Ploumen kondigde aan dat de Nederlandse overheid een bijdrage van €50 miljoen in het fonds stopt ter aanvulling van een aangekondigde investering van £50 miljoen door de regering van het Verenigd Koninkrijk en $75 miljoen door FMO.
Dit maakt de volgende fase van het Climate Investor One fonds mogelijk om participatie van private investeerders in duurzame energie projecten in ontwikkelingslanden aan te trekken.

Website FMO over het Climate Investor  One Fonds