Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Massif-fonds, foto FMO/SANAD
Massif-fonds, foto FMO/SANAD
24 februari 2017

Succes FMO met risicovol Massif-fonds

Investeren in risicovolle landen als Nigeria, Libië en Myanmar. En toch jaarlijks een rendement van 4,7 procent maken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beloonde ontwikkelingsbank FMO met de aanpak van het Massif-fonds, waardoor er het komende decennium weer 60 tot 65 miljoen euro per jaar aan investeringskapitaal beschikbaar is voor ondernemers en financiële instellingen.

Over deze opmerkelijke prestatie gaat de P+ Special van deze week.

Hoeveel kleine ondernemers financiële inmiddels steun kregen vanuit het Nederlandse Massif-fonds van FMO? Het is een schatting. De afgelopen tien jaar bereikten de investeringen zo’n één miljoen micro-ondernemers en 50 duizend bedrijven in het midden- en kleinbedrijf.

Hard is wel het cijfer van de groei die dit jubilerende fonds van de ontwikkelingsbank FMO maakte. Met een rendement van 4,7 procent per jaar groeide het kapitaal van 324 miljoen naar 550 miljoen euro.

In de P+ Special een gesprek met fondsmanager Jeroen Harteveld over het succesvol investeren in landen, waarvan je zou denken: daar moet je vooral weg blijven.

Harteveld zegt dat het pionierswerk van het Massif-fonds ontwikkelingen op gang brengt: “Er wordt goed op ons gelet. Als wij aan een partij risicodragend kapitaal verschaffen, zie je ook andere partijen instappen. Men weet dat wij er dan al grondig naar hebben gekeken.”

Gevraagd naar een illustratie van de aanjaagfunctie van Massif verwijst fondsmanager Jeroen Harteveld (1978), al 12,5 jaar actief bij ontwikkelingsbank FMO, naar zijn verleden als investment officer Afrika. “Ik heb toen veel Massif-deals afgesloten. Bijvoorbeeld in Nigeria. Een extreem moeilijke markt voor bedrijven en investeerders. Gedomineerd door zeer hoge rentetarieven. Impact investors zoals wij zie je daar nauwelijks. Wij selecteerden bijvoorbeeld een lokale microfinancieringsinstelling die nog niet eerder met buitenlands kapitaal had gewerkt. We hebben toen leningen verstrekt, waardoor ze zijn gaan groeien. Niet lang daarna gingen onze collega-fondsen er ook investeren. Daar waren we heel blij mee. Zo willen we werken, als katalysator om ook andere internationale partijen aan te trekken.”

Tien jaar geleden ging Massif van start, als een fusie van drie al langer bestaande FMO-fondsen. Met een stevig startkapitaal, verstrekt door de Nederlandse overheid, moest het nieuwe fonds zich richten op kleine ondernemers in lage- en middeninkomenslanden. Het moest wel de eigen broek ophouden: Massif werd opgezet als een revolverend (ronddraaiend) fonds: de uitgezette middelen moeten worden terugbetaald, met rente of rendement. Het kapitaal dat in het revolverende fonds terugvloeit kan zo steeds opnieuw worden ingezet.

Dat is bij Massif dus uitstekend gelukt.

Hoe?

Lees meer hierover in de P+ Special. Gratis te downloaden vanaf de website van P+.

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special over Massif-fonds van FMO (4729 kb)