Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
fmo privium impact fund
fmo privium impact fund
09 juni 2016

FMO start particulier beleggingsfonds opkomende landen

Particulieren kunnen nu ook beleggen in een beleggingsfonds voor bedrijven in opkomende landen, opgericht door FMO, ABN AMRO en Privium. Een aandeel van 100 euro zal naar schatting 2,5 tot 4 procent rendement per jaar gaan opleveren.

De naam van het nieuwe fonds luidt: FMO Privium Impact Fund. Wie hier geld in wil investeren , kan via de private bank ABN AMRO MeesPierson toegang tot het nieuwe fonds krijgen. De rendementsverwachting is gebaseerd op de resultaten van FMO zelf, de ontwikkelingsbank die voor de helft eigendom is van de Staat en voor de andere helft van Nederlandse banken.

FMO beschikt over 45 jaar ervaring in het investeren in opkomende markten en heeft hierin een uitstekend track-record opgebouwd. Naast een financieel rendement richt de ontwikkelingsbank zich op meetbare impact van haar investeringen door te kijken naar groei van werkgelegenheid en de vermeden uitstoot van broeikasgassen. De investeringen via het FMO Privium Impact Fund dragen bij aan deze doelstellingen.

De eerste beleggingsdoelen zijn ook al bekend. “Door het verstrekken van een lening aan een lokale bank in Bangladesh, bijvoorbeeld, krijgt deze bank de kans om kredietverlening aan meer lokale midden- en kleinbedrijven aan te bieden. Dit vergroot de kansen van deze ondernemers om succesvol te zijn en zo banen te scheppen binnen hun bedrijven. Op deze manier helpt een lening niet alleen de lokale bank, maar een hele gemeenschap,” aldus Yvonne Bakkum, Managing Director van FMO Investment Management BV. Zij gaat als beleggingsadviseur van het fonds opereren.

ABN AMRO richt zich met dit fonds vooralsnog op de meest vermogende klanten. Ook al zullen de aandelen bij introductie 100 euro kosten, verwacht wordt wel dat deze groep klanten wat grotere pakketten van al gauw duizenden euro’s zullen aanschaffen. Solange Rouschop, Global Head Investment Services & Sustainability, gaat het haar klanten in ieder geval warm aanbevelen: “Het FMO Privium Impact Fund is een oplossing waarvan klanten een goed financieel en sociaal rendement mogen verwachten, met regelmatige liquiditeit. Het is een erg interessante mogelijkheid voor onze klanten om mee te investeren met een bank als FMO, met een goed track-record in leningen in opkomende markten.”

Het fonds wordt beheerd door Privium Fund Management, dat onder toezicht van de AFM staat.

Website van FMO Privium Impactfund