Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Nanno Kleiterp, foto Marie Cecile Thijs
Nanno Kleiterp, foto Marie Cecile Thijs
24 juni 2014

FMO wil wereldleider impact investment worden

In 2020 wil de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO wereldleider op het gebied van impact investeringen zijn. Dat zegt CEO Nanno Kleiterp in de nieuwe P+.

Impact en winst gaan prima samen, zegt CEO Kleiterp. “Wij richten ons op de voortrekkers van duurzame verandering. Zo dragen we er aan bij dat meer mensen toegang krijgen tot financiële diensten, voedsel en energie.”

Wat is het gekozen impact doel van FMO? Investeringen die de helft minder vervuilend zijn.

FMO kent op dit moment een investeringsportefeuille van 6,6 miljard euro. Het is een bedrag dat er mag zijn, maar in de wereld van mondiaal opererende investeringsfondsen en banken is de Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) vooralsnog een bescheiden speler. FMO wil echter leiden door te laten zien dat het anders kan.

Topman Kleiterp: “Wij zien het als onze taak om grenzen te verleggen. We willen andere partijen duidelijk maken dat economisch rendement kan samengaan met duurzaam rendement. Sterker nog, móet samengaan. Alleen met een geïntegreerde benadering gaan we het redden.”

Kleiterp (1953) studeerde sociologische economie aan de Universiteit Groningen in de jaren zeventig. Na een aantal jaren als ontwikkelingswerker kwam hij in 1987 bij FMO terecht, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor investeringen in Zuid-Amerika. Sinds 2008 is Kleiterp CEO van de bank. Hij laat zich steeds meer op MVO-bijeenkomsten in Nederland zien: “Als FMO kunnen wij helpen handelsketens te verduurzamen en efficiënter te maken.”

Hoe denk hij dat te kunnen realiseren? Onder meer door te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Zo is het een van de financiers van het 300MW windproject bij Lake Turkana in Kenia, het grootste windenergieproject in sub-Sahara Afrika. De 365 geplande windturbines moeten op termijn voorzien in 20 procent van de totale Keniaanse energiebehoefte.

“Een heel mooi project” vindt Kleiterp ook de methaanwinning in Lake Kivu in Rwanda. Het levensbedreigende gas wordt verwerkt in een 25MW centrale en omgezet in energie, belangrijk in een land waar de meerderheid van de bevolking geen toegang tot energie heeft. In Zuid-Afrika is FMO betrokken bij een ambitieus overheidsplan voor het vergroenen van de energievoorziening. Ook in Azië en Latijns Amerika financiert het energieprojecten, zoals de opvang van zonne-energie en waterkrachtcentrales.

Duurzame energieprojecten in rurale gebieden bieden een uitgelezen mogelijkheid om milieu en armoedebestrijding te combineren. Het gaat veelal om kleinschalige, bewerkelijke projecten. Dat is lastig voor investeringsfondsen, die bij voorkeur grote bedragen wegzetten. Toch wil FMO juist die kant op. Ook omdat het vaak om innovatieve projecten gaat. Zo is in Rwanda net een pilotproject van start gegaan met een business case voor het Nederlandse WakaWaka-initiatief. Duizenden huishoudens krijgen toegang tot zonne-energie, via microkredieten. Bij succes wordt het model vanaf volgend jaar opgeschaald naar het hele land.

Om binnen een paar jaar uit te groeien tot leidende impactinvesteerder zijn twee reuzenstappen nodig. De portefeuille moet fors groeien, en de bank moet in harde cijfers aantonen dat de investeringen werkelijk bijdragen aan een meer duurzame wereld.

Het volledige interview met Kleiterp van FMO in de nieuwe P+ is gratis als PDF te downloaden. Zie de linkerkolom onderaan.

Meer informatie over FMO

Tekst Hans van de Veen

Downloads

Meer info download je hier:

Interview met Nanno Kleiterp in P+ (586 kb)