Forbo heeft het duurzaamste magazijn van Nederland
Forbo heeft de hoogste duurzaamheidsonderscheiding voor een magazijn in Nederland ontvangen. De directeur van het duurzaam-bouwen keurmerk Leed kwam er speciaal voor uit Amerika gevlogen.
De bezoeker kan het zelf al zien, in Krommenie. In vergelijking met andere pakhuizen of groothandels is het in dit pakhuis een stuk lichter. Grote daglichtkoepels op het dak maken extra Tl-buizen overbodig. Het is qua temperatuur ook behaaglijk: het is hier goed werken. Mocht het toch te warm zijn, dan kunnen de medewerkers zelf het klimaat bijstellen. Het gebouw is goed geventileerd. Stil ook, door de elektrische heftrucks. Ze zorgen niet voor uitstoot of dampen binnen het gebouw.
Op het dak liggen de zonnepanelen die voor de groene stroom zorgen. Het zwarte bitumen dak ligt aardig vol, ook al kan er nog meer bij. Toch zorgen ze voor een besparing op energie van 43,05 procent. Als alle ondernemingen in Nederland dat nu ook eens zouden doen, dan kwamen we al een aardig stuk dichter bij een duurzaam scenario van 100 procent duurzame energie in 2030. Forbo zelf kan ook aan de slag met de daken van de oudere pakhuizen, waar onder andere de grote rollen linoleum en marmoleum worden opgeslagen.
De duurzame voordelen van de nieuwe logistieke inrichting kun je niet zien, maar moet worden toegelicht. Forbo-CEO Matthias Huenerwadel, een Zwitser, is graag bereid dit te doen: “Forbo is een internationale onderneming met meerdere productievestigingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. Het is een milieuvoordeel om de klanten vanuit een centraal punt te bedienen. Dan rijden er minder vrachtwagens. De klanten stellen het ook op prijs het totale pakket aan vloeren tegelijk te ontvangen, in plaats van te moeten wachten op een volgende aflevering. Je kunt ook beter op maat bedienen.” Volgens de Zwitser gaat de miljoeneninvestering zich zeker terug verdienen. “We besparen honderdduizenden euro’s per jaar.”
Voor een uitleg over de bouwkundige duurzame aspecten was Rick Fedrizzi aanwezig, oprichter van het duurzaam bouw-label Leed. Hij reikte een gouden schijf uit, als teken dat het op een na hoogste niveau door Forbo was behaald. Ook in Nederland wordt gebruik gemaakt van dit label, dat het iets oudere Britse Breeam-label naar de eigen Amerikaanse bouwwereld vertaalde. Een vertaling die ook in Nederland toepasbaar is. “Forbo is niet het eerste magazijn dat van ons een label krijgt, maar wel het eerste in Nederland. En het tweede in Europa”, aldus de Amerikaan.
Fedrizzi maant bedrijven die zijn label wil behalen om vooral serieus te zijn. “In de VS zie je nu al geen bedrijven meer die beweren groen te zijn, terwijl dat maar deels zo is. Als ze beticht worden van ‘greenwashing’, zijn ze meteen hun goede naam kwijt. En het vertrouwen van hun klanten. Er zijn altijd wel concurrenten die een en ander doorvertellen. En ben je eenmaal je vertrouwen kwijt, dan is het voorbij.”
Om tot het eindoordeel te komen werd een lange checklist met vereisten afgewerkt. We noemen enkele opvallende:
+ Treinstation aanwezig op loopafstand
+ Door aanwezigheid van basisvoorzieningen in de omliggende wijken staat magazijn in verbinding met de gemeenschap
+ Rondom magazijn voldoende groen overgebleven
+ Gebruik van goedgekeurd beton
+ Ten opzichte van referentiegebouw 20 procent minder watergebruik
+ Gebruik van eigen systeem van gescheiden afvalverwerking
+ Verbod op roken in hele gebouw, rookvoorziening buiten
+ Ten minste 75 procent van het constructie-afval werd gerecycled
+ Onderwijsprogramma voor bezoekers over de groene aspecten van dit gebouw.
Uiteraard legde Forbo eigen vloeren in het magazijn. Ook dat leverde punten op. CEO Huenerwadel: “Daarom zijn wij ook interessant van klanten die zelf ook bouwen en een Leed-certificatie willen halen. Onze vloeren leveren bij de bouw punten op.” Linoleum wordt deels gemaakt van afval, zoals heel fijn gemalen houtmeel uit houtzagerijen. Gemeenschappen in Bangladesh die de jute aanleveren worden door Forbo ondersteund.