Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
duurzaam bosbeheer
duurzaam bosbeheer
16 maart 2013

9 Bouwbedrijven willen alleen fsc

Ze vertimmeren alleen nog maar hout met het FSC-certificaat. Negen grote bouwbedrijven gaan dit keurmerk voor duurzaam bosbeheer aan een nog groter marktaandeel helpen. 

De bedrijven gaan hiermee een stap verder dan de onlangs in werking getreden Europese Houtverordening die de import van illegaal hout moet tegengaan. De bouwbedrijven zullen standaard om duurzaam hout vragen voor hun projecten en de houthandel zorgt ervoor dat die vraag altijd kan worden ingevuld. Bovendien zullen de bedrijven elkaar onderling aanspreken op hun ambitie.

De bedrijven die dit initiatief onderschrijven zijn geen kleintjes: Ballast Nedam, Koninklijke BAM Groep, Heijmans, TBI, VolkerWessels, Koninklijke Dekker Hout, Houtgroep van Drimmelen, Stiho en Wijma Kampen. Aansluiting staat open voor ieder bedrijf uit de bouw- en houtsector. Volgens FSC Nederland is dit initiatief uniek in de wereld.

In samenwerking met FSC Nederland, tevens de initiatiefnemer, werken de bedrijven toe naar het behalen van de gestelde doelstelling. Hierbij worden de door de Nederlandse overheid gestelde richtlijnen voor het duurzaam inkopen van hout gevolgd.

Voor de bouwbedrijven geldt dat zij uitsluitend nog gecertificeerd duurzaam hout willen toepassen in bouwprojecten die in eigen beheer worden uitgevoerd en bij aanbestedingen offreren op basis van ge- certificeerd duurzaam hout en houtproducten.

Ook staan certificering van het eigen bedrijf en het werken met gecertificeerde (onder)aannemers centraal. De houtbedrijven zullen voorzien in de behoeften van de bouwbedrijven en de betrokken (onder)aannemers herinneren aan het initiatief.

PEFC, het oudere keurmerk voor verantwoord bosbeheer, is uiteraard niet blij met deze keuze van de bouwbedrijven. Kees Boon, voorzitter van PEFC-Nederland laat weten: "Het FSC initiatief sluit PEFC-gecertificeerd hout uit de tropen uit. PEFC Nederland doet een oproep om volledig gebruik te maken van al het gecertificeerde hout dat in de markt beschikbaar is. Alléén als de samenwerkende bedrijven zich dat bewust zijn en ook àl het PEFC gecertificeerd hout zullen inkopen kan een bijdrage aan beter bosbeheer ook in de tropen worden geleverd."

Liesbeth Gort van FSC laat weten: “Hout uit goed beheerde bossen is het duurzaamste bouwmateriaal dat er is. Daarnaast heeft certificering niet alleen effect op bescherming van het bos, maar ook op de levens van de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn. De bedrijven die aan dit initiatief deelnemen zijn hiervan doordrongen en kiezen uit volle overtuiging voor gecertificeerd duurzaam hout. Wij hopen en verwachten dat hun voorbeeld door veel bedrijven gevolgd zal worden.”