Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
fsc sloophout
fsc sloophout
11 maart 2013

A. van Liempd Sloopbedrijven: FSC-certificaat voor sloophout

Het FSC-certificaat voor gerecycled papier kennen we. Hebben we zelf. Maar voor sloopbedrijf A. Van Liempd is de Europese primeur om als eerste FSC-sloophout aan te bieden. Het bedrijf maakt er zelfs een trekkershut van.

Het zou zelfs wel eens een wereldprimeur kunnen zijn, maar dat weten ze bij dit sloopbedrijf uit Sint-Oedenrode niet helemaal zeker. Feit is dat directeur Arie van Liempd als eerste het FSC-certificaat ontvangen heeft in de materiaalcategorie ‘Post-consumer reclaimed material’. Dit houdt in dat het sloopbedrijf kan aantonen dat het sloophout, dat wordt gewonnen uit eigen projecten, volledig wordt gerecycled en opnieuw wordt verwerkt in nieuwe producten.

Directeur Van Liempd is trots op het behalen van het FSC certificaat: “Veel mensen achtten het onmogelijk om sloophout te ontijzeren (spijkers en schroeven er uit halen) en vervolgens opnieuw te verwerken in producten. Samen met ons dochterbedrijf 2Life-Art bewijzen wij al jaren het tegendeel. Het verkrijgen van het FSC certificaat voor ons sloophout is voor ons de kers op de taart.”

2Life-Art vervaardigt onder meer exclusieve designmeubels, kantoorinrichtingen, horecameubilair en kozijnen uit balken. Sinds eind vorig jaar produceert het bedrijf ook de Trek-in, een duurzame trekkershut die gebouwd en ingericht wordt met hergebruikte materialen of met FSC gecertificeerde materialen.

Volgens de sloper uit Sint-Oedenrode zien steeds meer partijen de voordelen in van hergebruik van bouwmaterialen in nieuwbouwprojecten. “Voor woningcorporatie BrabantWonen mogen wij bijvoorbeeld een verzorgingshuis gaan slopen. Diverse materialen uit de sloop krijgen straks weer een functie in het nieuwe gebouw dat hier voor in de plaats komt. Van het sloophout worden bijvoorbeeld nieuwe deur- en raamkozijnen gemaakt. Wij kunnen de herkomst van de materialen ook precies aantonen.”

Meer over de Trekkershut van sloophout