Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
GDF Suez
GDF Suez
25 maart 2015

Vrouwen bij Franse energiereus de baas

Meer dan de helft van de top van de Franse energiereus GDF Suez is straks vrouw. Om precies te zijn: 63 procent.

Energiebedrijven waren jarenlang een gesloten mannenbastion, maar dat is bij GDF Suez nu helemaal anders. In de top van het bedrijf is straks een meerderheid vrouw. Zowel in de raad van bestuur als in het directiecomité nemen vrouwen sleutelposities in.

GDF Suez gaat op de aandeelhoudersvergadering van 28 april een herschikking van het bekend bestuur bekend maken. Enkele oudgedienden zoals de Belgische miljardair Albert Frère, verdwijnen uit het bestuur en hun plaats zal worden ingediend door vrouwen.

Als de aandeelhouders met de veranderingen instemmen zullen 11 van de 19 bestuurders (58%) vrouwen zijn. Als - zoals de Franse regels voorschrijven - geen rekening gehouden wordt met de bestuurders die verkozen worden door het personeel, komt het quota vrouwen in het bestuur uit op 63 procent. Dat is het hoogste cijfer van alle grote Franse beursgenoteerde bedrijven in de CAC40 index.

Ook in Nederland is er geen voorbeeld van een internationaal opererend concern met een overwegend vrouwelijke top. Aan de nieuwe bestuurssamenstelling van GDF Suez zit wel een heel licht Nederlands tintje. De Zwitserse Barbara Kux, die Albert Frère vervangt, bracht bij Philips in Eindhoven de keten van uitbesteding in kaart. Wij spraken daarover nog met haar.

Wereldwijd gezien scoorde GDF Suez al erg hoog met de vertegenwoordiging van vrouwen in zijn beslissingsorganen. Het Amerikaanse Corporate Women Directors International (CWDI) plaatste het Franse bedrijf vorig jaar op de derde plaats van de Fortune Global 20-bedrijven. Het Amerikaanse Procter & Gamble en het Noorse Statoil stonden in die rangschikking op de eerste plaats, gevolgd door het ook al Franse Société Générale.

GDF Suez is een onbekende naam in Nederland, maar wel actief op energiegebied. In paginagrote advertenties werd afgelopen week bekend gemaakt dat alle dochterondernemingen van Suez environnement  de naam van de moeder zullen overnemen. Bij ons is dat onder andere de afvalverwerker Sita, die grote opdrachten heeft in het verwerken van opgehaald plastic bij huishoudens. P+-partner HVC brengt onder meer het ingezamelde kunststof bij GDF Suez. GDF Suez is met 35 procent de belangrijkste aandeelhouder van Suez environnement.

GDF Suez en SITA in Nederland