Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Soft Revolt circulaire bh
Soft Revolt circulaire bh
09 april 2021

P+ SPECIAL: Eerste gebreide bh’s van Soft Revolt

Een bh die vrouwen gaat bevrijden van de onderdrukkende ijzeren beugel. Gebreid met een speciaal garen en met 3D-breitechnieken. De maaksters van Soft Revolt boeken hierdoor een besparing van 90 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van de traditionele lingerie-industrie. De uit één stuk gebreide bh’s zijn bovendien ook circulair te maken. Traditionele bh’s bestaan soms wel uit 50 verschillende onderdelen die uit alle delen van de wereld komen.

Met de presentatie van deze wereldwijd unieke bh’s ('bralettes') van Soft Revolt start een forse serie van korte P+ Specials, gemaakt in samenwerking met Stichting DOEN. Al deze presentaties bij elkaar zullen een beeld geven van de stand van zaken van de circulaire fashion in Nederland. Zowel het aantal als de breedte van de initiatieven is verrassend hoog. 

Het duo achter Soft Revolt is Elles Roeleveld en Anet van Haaster. Zij stellen: “Soft Revolt staat voor een zachte revolutie in lingerieland. Vrouwen worden al sinds de Renaissance ingesnoerd. Eerst door de baleinen van walvissen, daarna door ijzeren beugels. Als je na je werk thuiskomt, doe je het liefste meteen die bh uit.”

Anet van Haaster over de drijfveren, om deze bh te ontwikkelen: “Wij ontmoetten elkaar zeven jaar geleden en zijn in gesprek geraakt over bh’s, waar maar liefst 48 tot 52 onderdelen aan zitten. Dat zijn niet alleen die twee beugels maar ook verschillende patroondelen en accessoires. Om al die onderdelen bij elkaar te krijgen ontstaat het duurzaamheidsprobleem: de CO2-uitstoot. Sport-bh’s zonder al die onderdelen zijn ook de oplossing niet, want die drukken je borsten plat, zonder enige ondersteuning te geven. Ons idee voor Soft Revolt ontstond toen Nike met een gebreide schoen op de markt kwam, de Nike Flyknit. Sindsdien werken we nauw samen, maakten we eerst 47 prototypes en haalden we 35 duizend euro op in een crowdfunding-actie om de eerste modellen te kunnen produceren.” 

Voor wie worden deze bh’s gemaakt? Van Haaster in P+: We leveren ons model vanaf maat C tot G in verschillende omvangsmaten: van 65 tot en met 85 centimeter. Onze grootste doelgroep zijn vrouwen met vollere cup. We onderzoeken met de Wageningen University hoe wij deze bh circulair kunnen maken. We zullen dan wel een terughaalprogramma nodig hebben. De bralette is gemaakt van polyester met een elastaan, een samengesteld garen. Daar kun je na gebruik een hard materiaal van maken, voor toepassingen in andere industrieën.”

De Soft Revolt bh’s komen vanaf juni 2021 op de markt

Download van P+ Special over de gebreide bh's van Soft Revolt

De website van Soft Revolt

Downloads

Meer info download je hier:

Soft Revolt: de gebreide bh (419 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier