Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Gemini windpark
Gemini windpark
08 april 2016

Eerste windturbines Gemini leveren al stroom

Een windpark op zee hoeft niet helemaal af te zijn om al stroom te leveren. De eerste turbines van het windpark Gemini 85 kilometer boven Groningen produceren al.

“Het is zelfs beter voor geplaatste molens om te draaien in plaats van stil te staan”, zegt Wim van Lieshout, directeur van energie- en afvalbedrijf HVC in Alkmaar. Zijn organisatie is een van eigenaren van dit park, dat in totaal uit 150 windturbines zal bestaan en in 2017 gereed moet zijn. Gemini Windpark zal dan stroom aan 785 duizend huishoudens leveren.

Van Lieshout: “Bovendien liggen de kabels voor het stroomtransport er ook al, dus waarom zou je nog langer wachten?” Het gaat om exportkabels van 110 kilometer die de stroom vanaf het windpark naar het land vervoeren. De opgewekte energie wordt door TenneT via het hoogspanningsnet vanuit Eemshaven verder gedistribueerd.

HVC werkt hard aan het aanbieden van groene stroom voor consumenten. “Maar dat zal eerst energie uit onze bio-afvalcentrale zijn”, zegt Van Lieshout. “Het enthousiasme over dit komende aanbod binnen ons bedrijf is wel groot. Als het ook in de rest van Nederland  aanslaat, zouden we later kunnen overwegen er ook stroom uit Gemini bij te voegen. We hebben de groene certificaten hiervoor, dus het kan.”

Het Gemini offshore windpark  is met een totale capaciteit van 600 MW één van de grootste windparken ter wereld, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60%), windturbinebouwer Siemens Wind Power (20%), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (10%) en dus het  duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10%).

Nieuwsbericht HVC over eerste stroom