Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
DNA manipulatie
DNA manipulatie
13 januari 2015

Nederland mag zelf beslissen over gengewassen

Nederland mag voortaan zelf beslissen over het verbieden of toelaten van gengewassen. Dat is vandaag besloten door de Europese Commissie, het parlement en de aangesloten landen.

Op dit moment heeft het Amerikaanse bedrijf Monsanto het in de EU voor elkaar gekregen om mais te telen in Spanje, Portugal, Tsjechië, Roemenië en Slowakije. Ook de Nederlandse regering heeft eerder aangegeven meer ervaring te willen opdoen met gemanipuleerde zaden. Grote tegenstanders zijn Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk, die lange tijd een besluit blokkeerden.

Het besluit vandaag betekent dat 7 genetische gemanipuleerde gewassen, die wel door de EU zijn goedgekeurd, maar niet ingezaaid mochten worden, nu toch de grond in kunnen. Als de afzonderlijke Europese landen daar toestemming voor geven.

De Europese groene partijen stemden fel tegen het voorstel. Ze zijn bang dat Monsanto, in het geval dat regeringen toch weigeren toestemming te geven de zaden te verhandelen, vrijhandelsverdragen als de WTO zullen gebruiken om alsnog toepassing door te drukken.

Anders dan in de VS, Zuid-Amerika en Azië, zijn Europeanen angstig voor met gentech bewerkte gewassen. Slechts 21 procent van de EU-inwoners is het eens met de stelling dat GMO-gewassen veiliger zijn voor toekomstige generaties. Een meerderheid van 58 procent is het niet eens met deze stelling, zo bleek uit de Eurobarometer van 2010.

De praktijk was echter weerbarstig en volgens de verantwoordelijke Europese bestuurder,  Frédérique Ries, was ‘een juridische jungle’ ontstaan. Het is in feite om die reden dat de EU heeft besloten dat de aangesloten landen het voortaan zelf maar moeten uitzoeken.

Meer over die dossier op Euractiv