Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Google: Get Africa Online
Google: Get Africa Online
06 juni 2012

Google biedt 3000 Ghanese bedrijven websites

Google biedt Afrikaanse ondernemers de mogelijkheid aan om een eigen gratis website te beginnen. Kost niets en is in een kwartier gemaakt. 3000 Ghanese bedrijven maakten er al gebruik van.

Google wil kleine en middelgrote Afrikaanse bedrijven helpen om gebruik van het internet te gaan maken, om zo hun bedrijf een boost te geven. Dit initiatief, onder de naam ‘Africa get your business online’ resulteerde in Ghana al in drieduizend websites. Maar ook uit Nigeria en andere Afrikaanse landen komen succesverhalen

Het initiatief loopt heel gesmeerd, want begon pas enkele maanden geleden, in januari. De ambitie is hoog. Bedoeling is om alleen in Ghana in twee jaar 10.000 bedrijven online te hebben. Het hebben van een website is ook in Afrika inmiddels net zo belangrijk als het hebben van een mobiele telefoon. Google heeft het systeem zo makkelijk gemaakt, dat er geen webmaster nodig is als een ondernemer een nieuwe productpromotie wil plaatsen. Klanten die geinteresseerd zijn, kunnen de ondernemer dat via een SMS-je laten weten. De meeste kleine Afrikaanse ondernemers kunnen het zich niet permitteren om een website te laten bouwen en deze te onderhouden.

Google zorgde ervoor om met Ghanese organisaties samen te werken, voordat de website werd gelanceerd. Om er enkele te noemen: de Ghana Association of Women Entrepreneurs (GAWE), National Board for Small Scale Industries (NBSSI), Ministry of Trade and Industries en ook enkele banken.

De bedrijven komen ook op Google Maps te staan.

Een van de succesverhalen is dat van een populair Ghanees ontbijt en lunchgerecht, ‘waakye’, gemaakt van rijst, bonen en een pittige saus van garnalen en tomaten. Het bedrijf ‘Aunty Muni’s Waakye’ kon door de website vele varianten van deze maaltijd presenteren, om zo meer klanten te trekken.

Een bericht over Googles’ programma in Ghanese pers
De website GetAfricaOnline


Met dank aan Thierry Sanders