Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ellen van den adel en toine timmermans
ellen van den adel en toine timmermans
06 december 2015

Helft minder voedselverspilling mogelijk

Een doelstelling van 50 procent vermindering van de voedselverspilling in de hele keten op termijn is haalbaar. Dat stelt onderzoeker Toine Timmermans in gesprek met Ellen van den Adel in de nieuwe P+.

Het coverartikel uit de nieuwe P+ is gratis als PDF te downloaden.

Timmermans stelt op basis van ruim tien jaar onderzoek dat consumenten het meeste voedsel verspillen. Het loopt op tot 2,7 miljoen ton per jaar, omgerekend 1 euro per persoon per dag. Timmermans is programmamanager duurzame voedselketens van Wageningen UR en lid van het kennisnetwerk Het Groene Brein.

In de nieuwe P+ gaat hij daarover het gesprek aan met Ellen van de Adel, die haar oplossing bij hem kwam toetsen. Ze kwam laaiend enthousiast terug uit Florida, waar zij zichzelf wekenlang onderwierp aan het meest gezonde dieet voor de mens, dat ook nog eens gezond is voor de planeet. “Ik ben eerst beroerd geweest, bij het ontgiften van mijn lichaam. Je hebt geen idee wat je allemaal bij je draagt. Maar daarna... Ik voel me nu geweldig.”

Haar dagen in het Hippocrates Health Institute waren gevuld met veel rauwe lokaal verbouwde voeding en het nuttigen van heel veel baanbrekend wetenschappelijk onderzoek, dat nog grotendeels onbekend is in Nederland. Vooral het boek ‘Food Choice and Sustainability’ van dr. Richard Oppenlander was een inspiratiebron voor Van den Adel, die eerder met P+ de Cultural Creatives in Nederland introduceerde. “Dit boek toont aan dat we welvaartsziekten als hartfalen, obesitas en zelfs kanker kunnen aanpakken door zo te eten, dat ons lichaam weer gezond wordt. En dat dieet blijkt dan ook nog het minst belastend te zijn voor de planeet.”

Van den Adel is ervan overtuigd dat geen of weinig vlees eten gezonder is. Juist de vleesproductie is enorm belastend voor de aarde en veroorzaakt onevenredig veel broeikasgassen. Door groenten niet of heel kort te koken (energiebesparing) blijft de voedingswaarde het hoogste.

In gesprek voor P+ wil ze van Timmermans weten of hij haar conclusie onderschrijft dat iemand die heel bewust het eigen lichaam voedt niet of nauwelijks eten meer weggooit. Wat vindt hij van die stelling? Timmermans lacht: “Dat zou wel eens een hele goede bijvangst kunnen zijn. Het gaat in principe allemaal om waarde. Als jij voeding van hele groot belang vindt voor je gezondheid, dan ga je daarop selecteren en gooi je niet zo snel meer iets weg. Bewustzijn en waardecreatie zijn de kernwoorden bij het verminderen van food waste. Een doelstelling van 50 procent vermindering van de voedselverspilling in de hele keten op termijn is haalbaar.”

Coach Ellen van den Adel werkt nu als Health Educator met partners aan de voorbereidingen voor een symposium over dit onderwerp. Bedrijven en personen die geïnteresseerd zijn kunnen zich direct bij haar melden.
ellen@workonprogress.nl

Abonneer op P+ People Planet Profit

Downloads

Meer info download je hier:

Voedselverspilling in P+ (PDF) (914 kb)