Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Gispen Willemijn Peeters
Gispen Willemijn Peeters
23 september 2016

Gispen: producten van plasticafval buren

Gispen heeft de eerste ´Living Ocean´ productielijn ter wereld geopend. Bedrijven van het industrieterrein in Culemborg leveren daar hun overtollige plastic. Daar worden nu lokaal nieuwe plastic producten voor diezelfde bedrijven van gemaakt.

Een mooi nieuw voorbeeld in de circulaire economie van samenwerkende Culemborgse bedrijven. De initiatiefneemster Willemijn Peeters opende de productielijn deze week. Het inzamelpunt staat overigens niet op het terrein van Gispen zelf.

In een ‘Living Lab’ kunnen partijen vrijuit experimenteren met diverse soorten gebruikt plastic. De lokaal gerecyclede producten moeten zoveel mogelijk ten goede komen aan diezelfde Culemborgse bedrijven. Het uiteindelijke doel is dat de bedrijven geen plastic afval meer produceren en er dus ook geen plastic in de oceanen terecht komt.

Voor Gispen was deelname aan dit project vanzelfsprekend, want het wil koploper zi’jn in de branche op het gebied van Circulaire Economie. Directeur Operations Sander Birkhoff: “Bij de ontwikkeling van onze producten moet zoveel mogelijk circulair zijn geproduceerd. Het product moet lang meegaan en tot in het kleinste onderdeel herbruikbaar zijn, of in elk geval het milieu zo min mogelijk belasten. Op dit moment passen wij bijvoorbeeld stoelkuipen toe die bestaan uit 30% gerecycled plastic maar het ultieme doel: 100%, is nu binnen handbereik.” 

Meer informatie over dit project bij Seariousbusiness van Willemijn Peeters