Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
25 juni 2014

Gratis Levens Cyclus Analyse voor MKB

Europa heeft een Levens Cyclus Analyse voor het MKB laten ontwikkelen, door universiteiten. Gratis. P+ ging op de TU in Delft een kijkje nemen. Daar namen Geanne van Arkel van Interface en Andreas Köhler met elkaar het systeem door.

Het probleem. Het MKB deinst er voor terug om bij het ontwikkelen van een nieuw product een Levens Cyclus Analyse (LCA)uit te voeren. Te duur. Te ingewikkeld. Daarom ontwikkelden Europese universiteiten een eenvoudige, gratis en toch wetenschappelijke verantwoorde tool. Iedereen kan nu uitzoeken welke bestanddelen in een product de minste milieu-impact hebben. Daarmee kunnen een hoop energievretende materialen in producten vermeden worden.

Bij internationale ondernemingen doen ze niet anders. Hoofd Duurzame Ontwikkeling Geanne van Arkel (1970) van tapijttegelfabrikant Interface roemt de innovaties die voortkwamen uit LCA’s. Zo kwam de tapijttegelfabrikant onder andere tot het maken van gerecyclede garens, in samenwerking met partners in de keten van toelevering.

Van Arkel: “Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van een garen van 100 procent gerecycled nylon, dat wij als eerste tapijttegelfabrikant op de markt hebben gebracht onder de naam de Biosfera. Uit de LCA bleek dat het minder energie kostte om de kunststoffen tapijttegels terug te brengen tot chemisch oermateriaal, dan dit oermateriaal nieuw uit fossiele brandstoffen te maken. Ook zijn er verschillende biobased oplossingen ontwikkeld, waarvan het garen op basis van olie uit de castorboon in onze Fotosfera collectie verwerkt is. LCA stimuleert innovatie door de hele keten heen, maar heeft ook intern geleid tot de ontwikkeling van producten met bijvoorbeeld 50 procent minder garen. Door deze innovaties te combineren kan Interface al tapijttegels maken met 70 procent minder impact door de hele keten heen, met alle positieve effecten die zachte vloerbedekking op het binnenklimaat heeft. Door dit transparant te communiceren in de vorm van een milieuproductverklaring kunnen klanten geïnformeerde keuzes maken en stimuleer je de innovatiewedstrijd op het gebied van duurzaamheid in de markt.”

Maar ja, Interface is nu niet bepaald een klein bedrijf, maar een internationaal concern, met fabrieken wereldwijd. Het midden- en kleinbedrijf deinst terug voor zo’n kostbaar en ook technisch ingewikkeld onderzoek tijdens de ontwerpfase van een nieuw product. Om die reden zette de Europese Unie een programma op om LCA’s ook voor het mkb toegankelijk te maken. En bovendien: gratis ter beschikking te stellen.

Andreas Köhler (1971) werkte vanuit Delft met tal van Europese Universiteiten samen, om zo’n eenvoudig werkende tool op te bouwen. Hij promoveerde zelfs op ‘smart textiles’, kleding en ook vloerbedekking met een elektronische functie.

Lees de rest van het artikel in het tijdschrift P+.

Het artikel zal ook verkrijgbaar worden bij Artikel Gemist.

De website van Artikel Gemist

Website over de gratis LCA